L’Ajuntament portarà al Ple un decret contra la cessió dels estalvis i romanents municipals a l’Estat

912
Ajuntament de Martorell
Ajuntament de Martorell

L’Ajuntament de Martorell ha editat un decret per incloure, a l’ordre del dia del proper Ple, el rebuig municipal al nou acord del Govern Espanyol i la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) en matèria d’ús dels romanents i estalvis municipals. L’acord bilateral proposa que els ajuntaments amb superàvit transfereixin a l’Administració General de l’Estat els estalvis i romanents en forma de préstec a retornar en quinze anys i a canvi d’un préstec extraordinari pel 2021. El decret municipal reclama que siguin els ajuntaments els administradors dels superàvits per a la reactivació sòcioeconòmica en l’actual context.

L’acord entre el Govern de l’Estat i la FEMP -Decret Llei del 4 d’agost que s’ha de sotmetre a aprovació al Congrés dels Diputats aquest setembre- proposa, voluntàriament, que els ajuntaments amb superàvit cedeixin a l’Estat els diners estalviats -aproximadament 1 milió d’euros en el cas de Martorell, prop de 3.500 en el global de Catalunya-. A canvi, l’Estat injectaria l’any vinent un 35% de cada import en forma de crèdit extraordinari, i retornaria la resta d’aportació en un termini de fins a quinze anys.

El decret municipal rebutja la mesura, i l’alcalde, Xavier Fonollosa, destaca que “en un moment en el que els ajuntaments necessitem més recursos per activar els plans de reactivació econòmica i de protecció social i demanem que ens financiin les altres administracions, no només no ho fan, sinó que a sobre ens demanen els nostres estalvis”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El text considera que “no respon a les reivindicacions del municipalisme català”, emplaça l’Estat a “flexibilitzar la regla de la despesa, per a que les administracions locals tinguin més marge d’endeutament” per respondre a la present crisi i reclama que les administracions locals disposin “del superàvit de 2019 i dels romanents acumulats per a la reactivació socioeconòmica de les comunitats locals”. Alhora, vol garantir que els ens locals que, a causa de tenir dèficit no poden optar al crèdit extraordinari d’aquest acord, hi tinguin accés per a evitar “velocitats diferents” en la recuperació econòmica i social.

En paral·lel, s’insta la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari -d’un mínim de 150 milions d’euros aquest any- i a quantificar les despeses de les administracions locals davant la crisi de la COVID-19 -d’entre 2 i 2,5 milions d’euros a Martorell, segons apunta Fonollosa-, de cara a habilitar la corresponent línia de compensació econòmica.

El text afirma que els ajuntaments són “la primera porta d’accés de la ciutadania i administració més propera” i que han sigut els més modèlics en complir els objectius de dèficit, limitació de l’endeutament i aplicació de mesures econòmiques i financeres. Per això, per Fonollosa, “no és de rebut que el govern de l’Estat es vulgui finançar amb els diners dels ajuntaments, i menys quan ha rebut una aportació de 140.000 milions de la Unió Europea, un dels països que més diners ha rebut”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El decret se sotmetrà a debat i aprovació en el proper Ple Municipal, que tindrà lloc el dilluns 21 de setembre (20.00h) i que se celebrarà en línia. Es podrà seguir a través de Ràdio Martorell i de l’streaming d’aquest canal de notícies.