L’Ajuntament reclamarà a Ensenyament l’aportació feta a les llars d’infants els darrers sis cursos

695
Ple Municipal Gener 2018
Ple Municipal Gener 2018

L’Ajuntament de Martorell ha iniciat tràmits amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat per reclamar la compensació d’un milió d’euros que l’ens autonòmic té pendents d’abonar al consistori. La xifra correspon als diners que Ensenyament va deixar de pagar des del curs 2012-13 a les tres llars d’infants de titularitat municipal, i que el govern local va haver d’assumir des d’aleshores ençà. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó a 36 ajuntaments que havien denunciat la Generalitat, reclamant la seva responsabilitat financera en aquesta matèria.

El consistori martorellenc ha assumit, des del curs 2012-13, el pagament d’un milió d’euros a les escoles bressol de Les Torretes, Pont d’Estels i Riu de Sons –ensenyament de 0 a 3 anys d’edat-,  després que la Generalitat deixés d’incloure aquesta partida econòmica als seus pressupostos. Una trentena d’Ajuntaments van denunciar el cas, i el TSJC els va donar la raó el passat divendres. Aquesta sentència, segons explicava l’alcalde, Xavier Fonollosa, comporta que “la Generalitat hagi d’aplicar la corresponent compensació econòmica. És un tema en el que hi treballem des de fa temps i ja hem iniciat els tràmits, fent arribar una carta al Secretari General d’Ensenyament de la Generalitat, Lluís Baulenas”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

A la nota, es comunica a l’ens autonòmic “la voluntat de l’Ajuntament d’iniciar els tràmits per a la reclamació de la compensació corresponent a aquest concepte. Entenem que aquestes sentències estableixen un precedent a tenir en compte per a la resta de municipis i que caldria arribar a un acord de caràcter general per a totes les parts afectades”. Per això, es reclama “una reunió per abordar conjuntament la fórmula d’aquest acord compensatori”.

Des que la Generalitat va deixar d’incloure als pressupostos els diners per a les escoles bressol, el cost ha hagut de ser assumit per les diputacions i els ajuntaments. En el cas de Martorell, la xifra aportada per l’Ajuntament ha estat de 262.861,8 euros (curs 2012-13); 108.375 (2013-14); 104.950 (2014-15); 93.658,3 (2015-16); 181.334,91 (2016-17) i 283.402 aquest curs. En total, 1.034.580,01 euros.

Canal: “Estarem al capdavant en reclamar tot allò que es refereixi al benestar dels martorellencs”

La regidora de l’Àrea de Serveis d’Atenció a les Persones, Núria Canal, va destacar, en el ple municipal celebrat ahir dilluns, que “sempre hem tingut responsabilitat de govern i estarem al capdavant en instar la Generalitat en tot allò que faci referència al benestar dels martorellencs”.

Per això, va dir, des de fa setmanes que hi treballen amb l’elaboració d’un informe per calcular el deute, un altre informe de la secretaria de l’Ajuntament i la comunicació que han fet arribar al Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Alhora, Canal va reivindicar “el compromís municipal d’assumir 4.700 euros per plaça del cost total de 6.100. Ho seguirem defensant aquí i on correspongui”.

Núria Canal, regidora de l'Àrea de Serveis d'Atenció a les Persones

Interpel·lació al ple del grup socialista

El punt es va tractar en la sessió plenària arran d’una interpel·lació formulada pel PSC a l’equip de govern i defensada a la sessió pel seu portaveu, Lluís Tomás, “per conèixer les línies d’actuació i criteris i accions a emprendre i a instar la Generalitat per a que aboni el deute contret amb les escoles bressol de Martorell”. El regidor socialista va demanar “que es facin interpel·lacions judicials per a fer efectiu el pagament dels imports econòmics pendents”.

Lluís Tomàs, portaveu del PSC