L’Ajuntament se suma a la vaga del 8 de març contra la discriminació laboral de les dones

1728

L’Ajuntament de Martorell s’afegirà a la convocatòria de vaga laboral de 2 hores que han convocat Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) per dijous 8 de març. Els dos sindicats denuncien que les polítiques neoliberals i les reformes laborals del govern espanyol han portat a una discriminació laboral de les dones. Argumenten que la taxa d’ocupació femenina és 10 punts inferior a la dels homes i els sous un 24% més baixos.

La darrera Enquesta d’Estructura Salarial del juny de 2017 detalla que, davant una jornada laboral de 8 hores, les dones en treballen dues sense cobrar en comparació als homes. Aquest greuge comparatiu, la bretxa salarial, és d’un 24%, però puja al 37% en el cas de les ocupacions de menor retribució. “En un any, una dona pot cobrar 6.000 euros menys que un home per fer la mateixa feina”, explica la membre del Consell Territorial de CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf, Saida Ehliluch.

Saida Ehliluch, membre del Consell Territorial de CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Ehliluch exposa que “el 18% de les dones treballadores té guanys inferiors o iguals al salari mitjà interprofessional i més de la meitat obtenen ingressos inferiors als 18.160 euros anuals”. L’afectació també arriba al “tipus de contractes. Moltes dones són obligades a signar contractes parcials i pateixen més temporalitat, fet pel qual és més fàcil acomiadar-les. Resulten més barates a l’empresari”. I que “malgrat que existeixen uns Plans d’Igualtat, no hi ha un control per veure com es despleguen”.

Saida Ehliluch, membre del Consell Territorial de CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Finalment, els sindicats apunten un altre greuge a la feina: la violència masclista. El text de la convocatòria, titulat, ‘Vives, lliures i unides per la igualtat’, argumenta que “l’assetjament sexual i per raó de sexe a les empreses és una de les situacions més esteses però a la vegada més ocultes”. Per tot plegat, Ehliluch demana “una resposta massiva a la vaga, fent aturada al migdia a les places, davant dels ajuntaments, i assistint a la tarda a la gran manifestació a Barcelona. Creiem que no només és una vaga laboral, també ho és social, perquè lluitem per una igualtat que beneficiarà tothom i que creiem que és necessària”.

Ampli suport municipal a la vaga

L’Ajuntament de Martorell s’ha adherit a la convocatòria de vaga en aprovar, al Ple Municipal del mes de febrer, una moció presentada pel PdCAT i ERC i a la que PSC, Movem Martorell i Som Martorell també van donar suport. L’únic vot en contra va ser el del regidor del PP. Així, el consistori se sumarà a la concentració de les 12.00h a la plaça de la Vila, i donarà suport a la vaga, a la pujada dels salaris i les pensions, a l’aplicació dels plans d’igualtat a les empreses -per garantir la igualtat d’oportunitats- i a la lluita contra la precarietat laboral i la violència masclista.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va defensar que “la igualtat de gènere no és una ideologia política, sinó una responsabilitat de tothom” i va posar com a exemple la realització del Pla d’Igualtat de Gènere, que forma els càrrecs de govern en aquesta línia”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, va dir que “no estem en un moment d’igualtat plena. Hem avançat moltíssim el darrer segle, però encara queda molt de camí per fer, en camps com ara la violència masclista, l’equiparació salarial, la superació de la discriminació o l’accés als llocs de govern, per exemple”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut

El portaveu del PSC, Lluís Tomás, va demanar que es faci “una campanya específica per difondre la vaga a col·lectius i entitats de dones, als instituts i centres de joves, a les entitats i sobretot al col·lectiu de dones més invisibilitzades: les mestresses de casa”.

Lluís Tomás, regidor del PSC

La regidora de Movem Martorell Laura Ruiz va reconèixer que “hauríem preferit una jornada de vaga de 24 hores” i va demanar “que l’Ajuntament s’adhereixi al Decàleg dels Ajuntaments Feministes”.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

També es va mostrar “favorable a la vaga, tot i que haguéssim preferit que fos de 24 hores” el regidor de Som Martorell, Sergio Rodríguez.

Sergio Rodríguez, regidor de Som Martorell

L’únic partit que no va donar suport a la convocatòria de vaga va ser el PP. El regidor Vicente Casal va dir “estar a favor de molts punts de la moció, però votarem en contra perquè no estem d’acord que la violència masclista sigui conseqüència de la inferioritat laboral de la dona, que reconeixem que existeix”.

Vicente Casal, regidor del PP