L’alcalde Fonollosa i els regidors Bargués i Corral visiten les obres a Sant Genís

424

Aquest dijous al matí, l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral han fet una visita d’obres a l’entorn del castell de Sant Genís de Rocafort. Es tracta del Projecte Bàsic i Executiu d’Ordenació i Rehabilitació del castell en la seva Fase 1. Amb les obres s’ha condicionat el camí d’accés i s’ha consolidat tot el conjunt monumental.

Les obres van començar l’abril de 2014, després que l’Ajuntament i Abertis Autopistas signessin un conveni per finançar la rehabilitació del conjunt monumental, per un import és de 388.580,25 euros. Aquests diners els aporta la companyia en concepte d’1% cultural per les obres d’ampliació del peatge de l’AP-7.

Què s’hi està fent
Els treballs han consistit en la canalització del torrent i la col·locació d’una plataforma amb capacitat per a sis vehicles a tocar de la carretera de Gelida (BV-2433). S’han aixecat murs de contenció, s’ha eixamplat el caminet des de la carretera fins al conjunt per la font del Gilet -per facilitar el pas de vehicles petits d’emergències o cadires de rodes-, i s’ha netejat l’arbrat i la capa vegetal de l’entorn. Ja al castell, s’hi ha fet una recuperació de la coberta, molt malmesa, s’ha sondejat l’entorn i s’ha fet un aixecament amb un dron, per establir una completa base de dades a partir de la qual seguir en successives fases.

Les obres s’han encarregat a l’arquitecte especialista en recuperació de patrimoni històric, David Baena, qui ha fet el projecte previ, l’execució i la direcció de l’obra. Baena considerava que “el monument estava molt degradat, amenaçava ruïna i calia actuar. En aquesta primera fase s’ha consolidat estructuralment, reparant totes les parts amenaçades de caure”. Els operaris han reconstruït parts, han conservat l’arc i han recuperat certs elements caiguts per la muntanya. Hi ha hagut també el suport d’una campanya d’investigació, de recuperació arqueològica i de sondejos.

Satisfacció municipal per la recuperació de l’espai

L’alcalde Fonollosa destacava durant la visita que “estem molt contents de com està quedant l’obra, que avança ara amb els accessos al castell. Cal tenir en compte que és molt complexa i que s’ha hagut de fer amb pinzellet, per fases, ja que es treballa sobre un espai d’interès arqueològic”. Fonollosa creu que “és molt important que un poble com Martorell, que ha patit ferides territorials importants per les moltes infrastructures que hi passen, en tregui benefici. Aquestes obres són fruit de la insistència d’anys amb el Ministeri”.

Bargués afegia que “a Martorell hem donat l’esquena al nostre patrimoni, que és envejable. Sant Genís té una potència historiogràfica i una importància estratègica molt gran” i afegia que “la nostra singularitat no ens la donen només els rius, sinó també la muntanya i aquesta història, que hem de potenciar”. El regidor Corral recalcava que “és molt important fer, tant a Sant Genís com a Santa Margarida, una actuació i tasques de divulgació i promoció perquè puguin ser referent turístic. Martorell també ha de ser visible des d’aquí dalt”.