L’alcalde Fonollosa recull a Oviedo el segell Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF

1211
Fonollosa recull el segell Ciutat Amiga de la Infància
Fonollosa recull el segell Ciutat Amiga de la Infància

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha recollit aquest matí el segell Ciutat Amiga de la Infància, atorgat per UNICEF. L’acte ha tingut lloc al Palau d’Exposicions i Congressos d’Oviedo (Astúries). Aquests premis reconeixen els governs locals que dissenyen polítiques públiques basades en la Convenció sobre els Drets dels Nens, que promouen la participació infantil i impulsen aliances a favor de la infància en l’àmbit municipal.

En aquesta 8a edició s’ha premiat per primera vegada a 114 governs locals de tot l’Estat, entre ells el de Martorell, 80 poblacions han renovat el seu compromís per la infància i 25 projectes han rebut el reconeixement de Bones Pràctiques en Drets d’Infància i Política Municipal.

“Que una entitat com UNICEF ens hagi atorgat aquest guardó és important perquè ens reconeix que a Martorell tenim cura dels drets dels infants de manera transversal, en totes les polítiques municipals”, ha afirmat Fonollosa. “Com a alcalde és un orgull enorme perquè només un 3% dels municipis catalans tenen aquest guardó. La qualificació és dura i rigorosa, i has de complir tots els estàndards de qualitat”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El reconeixement rebut serà vigent durant els propers quatre anys, i compromet els governs locals a dur a terme les accions, dotades de recursos, previstes en els seus plans locals d’infància i a escoltar les opinions dels nens i nenes que conformen els seus consells locals de participació infantil en tots els temes que els afecten.

A Martorell, a través de la constitució del Consell d’Infants, els nens i nenes tenen veu i vot en els pressupostos participatius del municipi. L’Ajuntament va reservar, les dues edicions anteriors, un 20 % d’aquests comptes a les propostes que decideixen els més petits, mentre que pel 2019, la partida serà del 25%.

També és significatiu el treball conjunt que el govern municipal fa amb les escoles: l’alcalde dina periòdicament amb els alumnes, i els infants visiten la sala de plens, on exposen les seves propostes. A més, es potencia el treball amb les famílies i es dediquen recursos als espais urbans destinats a la infància: amb més de 27.600 habitants, compta amb 63 parcs infantils. Es promouen actituds i hàbits saludables en els infants i les seves famílies, es fomenta l’educació en calors, es facilita la relació entre les famílies, els centres educatius i el seu entorn, i s’impulsa la igualtat en l’accés a l’educació, l’esport i el lleure.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“La feina grossa està feta, però no podem adormir-nos, hem de seguir avançant en les polítiques en pro de la infància i l’adolescència. Som un ajuntament que s’estima la infantesa. Un dels nostres eixos principals és ajudar els col·lectius que més ho necessiten. Els infants són el futur del país i els valors que assoleixen a través dels programes que desenvolupem ens garanteixen una societat millor”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El president d’UNICEF Comité Español, Gustavo Suárez Pertierra, ha agraït a les entitats que han rebut aquests reconeixements “el compromís polític amb la infància a mitjà i llarg termini, i el camí de transformació real emprès per i amb els nens i nenes”. Suárez Pertierra ha assegurat que “la implementació de la Convenció sobre els Drets del Nen és un deure totes les administracions de l’Estat i per això nostra aspiració i vocació és que tots els municipis d’aquest país apostin per complir-la”.

Gustavo Suárez, president UNICEF Comité Español

Sobre el Programa Ciutats Amigues de la Infància

El Programa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera UNICEF Comitè Español des de l’any 2001 en aliança amb el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’Institut Universitari de “Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència” –IUNDIA-, busca contribuir a millorar les condicions de vida dels nens, nenes i adolescents mitjançant la promoció i la implantació de polítiques municipals que garanteixin el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets.

Tots els governs locals reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància han engegat un Pla Local d’Infància que apunta als 5 objectius de la iniciativa, perquè les ciutats siguin llocs on els nens: tenen accés a serveis socials de qualitat (salut i educació), viuen en un entorn net i segur, poden gaudir de la seva vida familiar, del joc i de l’oci, són respectats i tractats d’una manera justa als seus barris i les seves necessitats són tingudes en compte en les lleis, les polítiques i les decisions que els afecten.