L’alcalde Xavier Fonollosa mostra a Brussel·les el seu suport al Govern de Catalunya

2693
Comitiva d'alcalde a Brussel·les
Comitiva d'alcalde a Brussel·les

Més de 200 alcaldes i alcaldesses, entre els quals l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, han denunciat aquest dimarts a Brussel·les “la repressió que pateix Catalunya i les seves institucions per part de l’estat espanyol”, i han exigit la llibertat pels presos polítics. La iniciativa, impulsada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), perseguia “internacionalitzar” les demandes catalanes i rebutjar aquesta situació davant les institucions comunitàries. Fonollosa i la resta d’alcaldes han mostrat el seu escalf al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que han participat en l’acte que ha omplert la sala Bozar del Palau de Belles Arts de Brussel·les.

Segons informa l’ACM en un comunicat, el president Puigdemont ha apel·lat a l’estat espanyol i a Europa que acceptin els resultats de les eleccions del 21 de desembre que han estat convocades per l’estat espanyol. El cap de l’executiu ha demanat que es garanteixi “un procés net sense presos polítics i amb pluralitat d’opcions”. El president ha reclamat a Europa que no sigui “còmplice de la repressió”.

Totes les intervencions de l’acte han anat adreçades a demanar a la comunitat internacional que s’impliqui en el conflicte català. La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha destacat “la il·lusió dels catalans” per fer un nou país però també “la por per la repressió de l’estat espanyol” i la seva decepció “davant un projecte europeu que falla”. El president de l’ACM, Miquel Buch, ha recordat que el municipalisme català, des de la diversitat, està unit per un compromís “amb la llibertat, els presos polítics, el nostre govern legítim i el país”.

En l’acte, amb un gran ressò internacional amb més de 200 periodistes d’arreu del món, hi han intervingut l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, i els eurodiputats Josep M. Terricabras, Ramon Tremosa i Jordi Solé, també alcalde de Caldes de Montbui.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha expressat que l’objectiu era fer veure al món “que la majoria d’alcaldes i alcaldesses del nostre país estan a favor del Govern i del Parlament elegit democràticament”. “Venim a denunciar una irregularitat, ja que tenim mig Govern a la presó i l’altre mig pràcticament exiliat a Brussel·les. Venim a reclamar justícia a la Unió Europea, que no pot permetre que dins els seus estats membres n’hi hagi un que no compleix les garanties processals i judicials mínimes que ha d’oferir qualsevol estat democràtic”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell (declaracions cedides per RAC1)

Al migdia, els alcaldes s’han concentrat davant l’edifici de la Comissió Europea per denunciar l’empresonament d’una part del Govern i l’ordre de detenció internacional de la resta. Davant la comissió, han mostrat una pancarta que posava ‘Freedom political prisoners’ (Llibertat presos polítics).