L’artista gallec Eduardo Hermida explica el moviment artístic Meninas de Canido al Muxart

1347

El gallec Eduardo Hermida és el responsable del moviment artístic i reivindicatiu Meninas de Canido, un projecte que ha aconseguit transformar el barri de Canido a Ferrol (Galícia). Aquesta tarda n’ha fet una explicació al l’Espai Muxart, dins el cicle intARTvencions, que impulsa Museus de Martorell. A continuació, s’ha projectat el documental Exit through the gift shop, dirigit per l’artista urbà Bansky. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

L’any 2008, l’artista Eduardo Hermida treballava al seu estudi, al cor de Canido, quan va pensar en la necessitat d’omplir de color aquell barri decadent, gris i fosc. Amb la seva filla, va començar a pintar Meninas a les parets de les cases abandonades. “Es tractava d’un acte reivindicatiu, per cridar l’atenció sobre l’estat de deixadesa del barri i va donar resultat”, ha explicat. Poc a poc, altres artistes, alguns tan reconeguts com Jorge Cabezas, Menchu Lamas, David Pintor o Antón Patiño, van sumar-se a la iniciativa, “transformant morfològicament i urbanísticament el barri, que ha esdevingut una mena de Soho ferrolà, un lloc de moda on els joves hi volen viure, tot i que aquesta no fos la pretensió inicial”, ha reconegut.
Des de fa set anys, Hermida congrega una gernació d’artistes, el primer cap de setmana de setembre, per seguir omplint de vida les cases i establiments comercials de Canido. L’Ajuntament de Ferrol subvenciona l’acció i organitza activitats paral·leles; un autèntic happening artístic amb les Meninas com a marca i reclam turístic.

Meninas amb segell martorellenc

Actualment, prop de 300 Meninas guarden les façanes de Canido, entre elles dues de la martorellenca Mònica Dueñas, membre dels Artistes Plàstics de Martorell, pintades el 2015 i 2016. Tenen la particularitat de ser “figures sense ulls, sense orelles i amb la boca tancada amb una cremallera, recordant el paper que aquestes serventes tenien a palau i com a crítica a l’actual llei mordassa”, ha recordat Dueñas.

‘Exit through the gift shop’

Els assistents han pogut veure el documental britànic-estadounidenc Exit through the gift shop, debut cinematogràfic de l’artista urbà Bansky (2010), el protagonista del qual és Thierry Guetta, un immigrant francès a Los Àngeles, addicte a gravar vídeos i a l’art de carrer, que acaba coneixent els seus ídols: Shepard Fairey i el propi Bansky, la identitat del qual es preserva a la cinta. Original i polèmic, el film fa una crítica a la comercialització de l’art urbà.