El ‘Xarxes’ incorpora un tutorial en línia per als voluntaris en reconstruir la història local

1438
Projecte Xarxes
Projecte Xarxes

El projecte ‘Xarxes’, que transcriu padrons municipals per recuperar el patrimoni i construir una xarxa social històrica, ha inaugurat un canal Youtube amb vídeos tutorials. En ells s’explica com fer una transcripció, es marquen les pautes per utilitzar el programa i es resolen dubtes. El ‘Xarxes’ l’impulsen diverses institucions i, a Martorell, ha transcrit els padrons d’habitants entre el 1842 i el 1955, obtenint tot tipus d’informació de com vivien els nostres avantpassats.

Els vídeos ajuden als voluntaris que col·laboren amb el ‘Xarxes’ en la transcripció de les dades digitalitzades dels padrons a l’aplicació informàtica facilitada. També els permeten marcar dubtes i observacions, maximitzar o minimitzar la pantalla, realitzar un registre incomplet o esborrar un registre individual o d’una llar, entre d’altres.

L’Arxiu Municipal de Martorell (AMM) es va adherir el 2019 a aquest projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona i convida la ciutadania a participar-hi. Només cal tenir interès per la història local, destinar una mica del temps i enviar un correu a arxiu@martorell.cat amb les dades personals. En parla l’arxivera municipal Andrea Rovira.

Andrea Rovira, arxivera municipal

Als participants se’ls assigna un conjunt de documents digitalitzats -padrons- que transcriuen a casa des de la plataforma http://dagapp.cvc.uab.es/PadronsXarxes/  facilitada per la Universitat Autònoma de Barcelona i els seus col·laboradors del Centre de Visió per Computador, el Centre d’Estudis Demogràfics i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Andrea Rovira, arxivera municipal

L’Arxiu respondrà les sol·licituds i assignarà un fragment del llibre de padrons que s’estigui treballant en aquell moment –per començar, 5 imatges per persona, però un cop enllestides se n’assignaran de noves si així es desitja-. Només caldrà transcriure literalment el contingut facilitat, sense haver de desenvolupar abreviatures ni traduccions..

Andrea Rovira, arxivera municipal

A més, s’han desenvolupat 3 jocs per a mòbils per fer transcripcions i que es pot trobar per a telèfons amb sistema operatiu Android a “Google Play”. En cas de dubtes, es pot contactar amb l’Arxiu al correu arxiu@martorell.cat o bé trucant al 93 774 04 21. El web del ‘Xarxes’ i el compte de Twitter @XarxaRecerCaixa informen de l’evolució del projecte.

Un projecte per conèixer millor els nostres avantpassats

L’acció revela aspectes i característiques pròpies dels nostres antics habitants: noms i cognoms, edats dels integrants dels nuclis familiars, número de fills, lloc on vivien, nivell d’alfabetització, professions, procedències de naixement -per seguir els moviments migratoris- o les defuncions entre un padró i el següent.

L’Arxiu s’hi va adherir el passat estiu i el va presentar a la ciutadania el 15 d’octubre al Molí Empresa. S’hi va implicar més d’una vintena de voluntaris, que van rebre la formació necessària per a transcriure els padrons d’habitants de Martorell entre el 1842 i el 1955, prèviament digitalitzats.

Andrea Rovira, arxivera municipal

Es tracta d’una de les propostes que, des de l’administració local es posen en funcionament per distreure’s durant el confinament i que conté el canal de Youtube municipal.