‘Last days in Shibati’, un documental sobre l’últim barri històric de la ciutat xinesa de Chongqing

348
'Last days in Shibati'
'Last days in Shibati'

Last Days in Shibati és un documental dirigit per Hendrick Dusollier que retrata la vida de l’última barriada històrica que queda a la gran ciutat xinesa de Chongqing. Els estrets carrers de Shibati són els testimonis de la Xina més tradicional i històrica que està a punt de desaparèixer. La gentrificació pren moltes formes, i aquesta n’és una. La cinta es projectarà aquest dissabte, 15 de desembre, a les 18.30h, a la Casa de Cultura. Organitza la Regidoria de Cultura, Cinema del Diable i DocsBarcelona, i l’entrada és gratuïta.

Cases tradicionals a tocar de grans torres d’habitatges, petits carruatges que es creuen amb l’últim model de Mercedes…Travessant un carrer pots passar d’una època a una altra. El vell barri de Shibati forma part de la ciutat de Chongqing –que en només 15 anys s’ha convertit en una de les ciutats més poblades de la Xina– amb una àrea metropolitana de 17 milions de persones. Avui en dia ja no queda res d’aquest món excepte Shibati, l’últim barri tradicional que ha quedat atrapat entre grans edificis, centres comercials i neons publicitaris. Per ordre del govern xinès el barri serà enderrocat els mesos vinents i els seus habitants reubicats a un nou parc d’habitatges.

La càmera de Dusollier testimonia els últims dies d’aquest petit barri i dignifica un ecosistema humà que està a punt de desaparèixer. De forma crua i minimalista mostra com el món s’està urbanitzant amb una gran rapidesa, engolint al seu pas molts universos locals.

Dos personatges entranyables, el nen Zhou Hong i la senyora Xue Lian, es veuen obligats a abandonar el que ha estat casa seva fins aleshores per anar a viure a una altra zona de la ciutat. “És cert que el barri està una mica en mal estat, però aquí tots vivim junts. A les torres estarem tots sols davant del televisor”, afirma un dels habitants de Shibati, evidenciant la importància que té per a ells la vida del barri, davant de la deshumanització de la gran ciutat. Aviat aquest laberint de petits carrerons i de cases plenes vegetació hauran desaparegut i esdevindran un munt de runes. Un poètic retrat d’allò que inevitablement desapareixerà.

El director Hendrick Dusollier es deixa perdre entre els carrerons del barri de Shibati per mostrar un petit univers que està a punt de desaparèixer. La destrucció de les antigues barriades a la Xina és un reflex de les polítiques urbanístiques, socials i culturals d’un país on allò vell, tradicional i històric ha de donar pas a allò nou, contemporani i sense ànima. Una reflexió sobre la canviant Xina contemporània que, a poc a poc, va deixant perdre la seva història i el seu llegat.