L’automobilística SEAT ofereix la tecnologia 3D contra el coronavirus

1302
SEAT
SEAT

Davant la manca d’equips de protecció i respiració als centres de salut i hospitals provocada per la crisi del coronavirus, la companyia automobilística SEAT, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), la multinacional HP i Leitat han posat a disposició de les autoritats i centres sanitaris els seus professionals i coneixements tecnològics per donar resposta a les necessitats a través de tecnologies de fabricació additiva. Així mateix, el Consorci s’ofereix per facilitar la coordinació dels seus recursos a qualsevol projecte particular que s’estigui duent a terme i es vulgui escalar a nivell industrial.

Segons informa SEAT en un comunicat, aquesta iniciativa també s’ha fet extensiva a la Unió Europea, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i la Generalitat de Catalunya. Responsables del CZFB han contactat amb les autoritats europees per transmetre’ls el llistat d’equips, recursos i materials de què disposen per donar cobertura a qualsevol necessitat vinculada amb la impressió 3D: des de personal tècnic, dissenyadors, operadors i caps de producció; fins a equipament d’última tecnologia que inclou eines de programari, equips d’impressió i post processat de peces impreses.

A més, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ofereix les seves capacitats a empreses i emprenedors perquè li facin arribar les seves idees i projectes d’impressió 3D, que puguin ajudar a frenar el contagi massiu del coronavirus i a protegir la salut de tots els ciutadans i especialment dels professionals de la salut. S’habilita un correu específic, proposals@dfactorybcn.org, perquè els facin arribar totes les seves propostes i dissenys.

Primer respirador de campanya industrialitzat

Amb la validació del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, ja han desenvolupat el primer respirador de campanya industrialitzat per donar suport a hospitals i UCIs davant l’epidèmia del COVID-19.

Els autors del projecte expliquen en nota de premsa que ja s’ha pogut provar la funcionalitat del primer model dissenyat. Un dels avantatges del dispositiu és que la seva producció és escalable, “de tal manera que es pot arribar a una capacitat de producció d’entre 50 i 100 unitats diàries la propera setmana”.

El nom del respirador dissenyat és Leitat 1 i el descriuen com un instrument mèdic robust, d’utilitat i de poca complexitat que facilita la seva producció i acoblament. El disseny ha estat realitzat per l’enginyer de Leitat, Magí Galindo, i ha estat validat mèdicament per Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí i expert en ventilació mecànica.

La producció del respirador s’iniciarà immediatament i ajustant-se als requeriments pendents de l’Agència Espanyola del Medicament. I per a la seva producció industrial es disposarà de les infraestructures del Consorci de la Zona Franca, dels equips de producció d’HP i Seat, així com el suport del Hub 3D (de DHUB). Les empreses Airbus i Navantia s’han unit a l’aliança amb l’objectiu d’incrementar la capacitat de producció en breu.

Fonollosa: “SEAT demostra estar a l’altura del moment crític”

L’alcalde Xavier Fonollosa ha afirmat que “la resposta d’empreses i particulars per enfrontar aquesta crisi, com us he vingut repetint aquests darrers dies, està sent espectacular. M’he posat en contacte amb SEAT i els seus responsables m’han demostrat que estan a l’altura del moment crític en el què estem”.

El batlle els ha demanat que “garanteixin el subministrament a Martorell, pels nostres hospitals i les nostres residències, cosa a la qual s’hi han compromès”, i ha agraït a l’empresa i als treballadors el posar-se a disposició del poble i del país en aquests moments.

125 afectats per coronavirus a Martorell

“Els hospitals i residències són ara mateix el camp de batalla. Necessiten aquest material i mitjans i espais per treballar. La nostra prioritat és donar-los suport perquè els professionals sanitaris es puguin concentrar en combatre l’epidèmia. Malauradament, però, el virus avança. I ho fa amb rapidesa. Estem entrant en la pitjor setmana de l’epidèmia. Dies de crescudes importants d’infectats”, ha reiterat l’alcalde.

A l’Hospital Sant Joan de Déu tenim 108 infectats per coronavirus, dels quals 52 són personal sanitari i 56 són pacients ingressats amb positiu (17 dels quals de Martorell, inclòs el personal sanitari). A aquests 108 de l’Hospital Sant Joan de Déu cal sumar quatre positius ingressats al l’Hospital del Sagrat Cor i els 13 veïns de Martorell confinats a casa seva després d’haver donat positiu. En total, 125 persones infectades de coronavirus de les quals 32 són de Martorell. A més, hem de lamentar dos morts més a l’Hospital Sant Joan de Déu. Dues persones, de fora de Martorell.