L’educador digital Sergi Llorca ensenya a consolidar una actitud ‘online’ més responsable

1058
Xerrada ‘Actituds i mesures per evitar perills a la xarxa’
Xerrada ‘Actituds i mesures per evitar perills a la xarxa’

La Regidoria de Joventut, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’associació Social Lovers, ha organitzat aquest dimecres a la Biblioteca Martorell la xerrada ‘Actituds i mesures per evitar perills a la xarxa’, a càrrec de l’educador digital de l’empresa Secondnews, Sergi Llorca. L’activitat ha servit per orientar, a través de casos reals, sobre els riscos de determinades pràctiques i les accions específiques per evitar-los.

“Amb aquesta xerrada busquem que els adolescents siguin capaços de fer un ús racional de les xarxes socials, d’identificar els perills ocults i de crear-se la seva pròpia identitat digital amb seny”, ja que Internet té memòria i pot ser perjudicial en el seu futur com a adults. “Recomanem activar les opcions de privacitat a les xarxes per a que ningú no pugui fer un mal ús del material que publiquem i aconsellem tenir cura de les pròpies contrasenyes”, ha explicat Sergi Llorca.

Sergi Llorca, educador digital Secondnews

L’educador ha incidit en la importància que “els pares coneguin l’ús que els seus fills fan de les xarxes socials, quines opcions de privacitat tenen activades i amb qui interactuen”. Malgrat que la rapidesa de l’evolució tecnològica i digital fa difícil ser-ne expert, és necessari que els adults amb infants a càrrec s’assessorin i es mantinguin actualitzats, ha subratllat l’educador.

Sergi Llorca, educador digital Secondnews

Des de Secondnews aconsellen als pares fer-se amic dels fills a les xarxes, en un exercici de normalitat i proximitat; recordar als fills que a les xarxes socials tan sols han de fer-se amics i parlar amb persones a qui estiguin segurs de conèixer a la vida real. “Si algú els vol parlar de contingut sexual, que hi tallin la comunicació immediatament i que avisin un adult. No difondre imatges compromeses, ja que tot allò que hi publiquin i comparteixin deixarà de ser seu i passarà a ser de tothom. Que no publiquin mai l’adreça, el telèfon ni cap informació personal a les xarxes socials ni en jocs online; són espais molt propicis per al robatori de dades”, ha remarcat. També cal estar alerta amb les possibles actituds addictives o perilloses cap a determinades xarxes socials i llocs web.

Llorca ha celebrat que la legislació s’estigui posant cada cop més al dia respecte els delictes cibernètics com el ciberbulling, el robatori de dades, la ciberextorsió, l’assetjament sexual i psicològic, o el sèxting (l’eviament de missatges o imatges de contingut sexual), que les males pràctiques que fa poc no eren penades ara puguin constituir un delicte i que es pugui arribar fins als culpables.

Sergi LLorca, educador digital Secondnews

Prèviament a la xerrada, l’associació martorellenca Social Lovers, que té com a finalitat apropar els videojocs, la tecnologia i l’entorn de les xarxes socials, tot promovent-ne un ús racional, ha organitzat una sessió de jocs digitals amb Fifa 2017 i Mario Kart.