Les dones prenen les regnes del futur de l’Àfrica al documental ‘Ouaga Girls’

483

Ouaga Girls és la sorprenent història d’un grup de noies que estudien l’ofici de reparació d’automòbils a Burkina Faso, un país on no és fàcil ni ser dona ni treballadora. A través de la història d’aquest grup de companyes de classe de Ouagadougou, la directora burkinesa-sueca Theresa Traoré Dahlberg ens acosta al complicat pas de l’adolescència a la vida adulta i retrata com, a poc a poc, les dones prenen les regnes del futur a l’Àfrica. El documental es podrà veure aquest dissabte, 16 de febrer, a les 18.30h, a la Casa de Cultura. Organitza la Regidoria de Cultura, Cinema del Diable i DocsBarcelona.

A l’Àfrica Occidental, i més concretament a la ciutat de Ouagadougou, la capital de Burkina Faso (literalment, “terra d’homes íntegres”), un grup de noies joves estudien per convertir-se en mecàniques de cotxes. Entre martells i claus angleses, comparteixen rialles, germanor i amistat. Com qualsevol altra noia adolescent, els seus somnis i desitjos es barregen amb les seves perspectives reals de vida, però en aquest cas, dins d’una societat on encara hi conviuen molts prejudicis sobre el rol que suposadament ha de tenir la dona.

En un país amb un atur juvenil del 52% i amb un passat convuls, trobar feina s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels adolescents i els joves burkinesos. Des de finals dels anys 90, moltes noies han optat per estudiar al CFIAM, un centre educatiu per a la iniciació i l’aprenentatge d’oficis a dones. El sector de la reparació de cotxes és un àmbit àmpliament reservat als homes, però la Bintou, la Chantale o la Dina, igual que moltes companyes seves, estan decidides a trencar aquesta barrera de gènere i a convertir-se algun dia en mecàniques professionals.

La societat burkinesa està en moviment, i així va quedar clar amb l’aixecament popular del 2014 que va fer caure el règim de Blasie Campoaré. La renovació del país ha estat notable des d’aleshores, tot i que la majoria de dones s’ho pren amb cert escepticisme i resignació, ja que a efectes pràctics la seva situació no ha millorat. Tot i això, alguna cosa fa pensar que el futur d’Àfrica ha de passar inevitablement per tenir en compte a les seves noves protagonistes.

Ouaga Girls és una història sobre les decisions que es prenen a la vida, l’amistat i l’esforç que es necessita per trobar el teu propi camí. A través d’un grup de noies estudiants de mecànica, la directora Theresa Traoré Dahlberg ens acosta a la inevitable i difícil transició universal de l’adolescència a la vida adulta. Una descripció poètica del que significa ser una noia jove avui a Burkina Faso.