Les entitats sobiranistes clamen llibertat quatre mesos després de l’empresonament dels Jordis

491
ANC
ANC

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Comitè de Defensa de la República (CDR) han convocat una concentració aquest vespre a la plaça de la Vila. La cita coincidia amb els quatre mesos de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i Òmnium, respectivament. A l’acte s’ha llegit un manifest que reclama el seu alliberament i el dels ex consellers Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana a Martorell, Montserrat Valls, ha llegit el manifest de l’entitat, en el que es denuncia que “Sànchez i Cuixart són a la presó per manifestar-se, per fer política, per les seves idees”. El text exposa que “tota aquesta persecució és injusta, basada en acusacions falses, amb mesures penals excessives, desproporcionades. Ho veu i ho diu cada vegada més gent arreu. Ara fa pocs dies ho ha dit Amnistia Internacional”.

El manifest incideix en “la vulneració dels drets fonamentals i les garanties judicials” i adverteix que, ara, “qualsevol ciutadà” en pot patir les conseqüències. Al mateix temps, reivindica respecte i diàleg: “l’Estat espanyol utilitza els seus tribunals per negar-nos, no ens escolta, no dialoga, no respecta la nostra veu a les urnes. Nega els nostres drets. Nega la nostra llibertat. Segueix una vella estratègia que l’ha conduït moltes vegades al desastre i la misèria”.

Manifest de l'ANC, llegit per la presidenta local, Montserrat Valls

La concentració, simultània davant els ajuntaments de moltes localitats catalanes, ha finalitzat a Martorell amb crits de ‘llibertat presos polítics’ i el cant d’Els Segadors. Els assistents s’han distribuït a la plaça formant un llaç il·luminat pels mòbils.