Les escoles José Echegaray i La Mercè participen a la segona edició de Veure per Aprendre

315

46 col·legis del Baix Llobregat, entre ells el José Echegaray i La Mercè de Martorell, participen a la campanya de sensibilització en matèria de salut visual infantil Veure per Aprendre promoguda per l’associació Visión y Vida. L’activitat, duta a terme gràcies a la col·laboració de més de 1.500 òptiques participants, tindrà lloc a 525 ajuntaments simultàniament i a més de 4.500 escoles a les quals se les ha convidat a participar-hi. A Catalunya, en aquesta edició s’ha aconseguit arribar a 78 municipis, comptant amb la participació de més de 228 òptiques.

“Un de cada tres casos de fracàs escolar està associat a una mala visió i el 30% de les dificultats d’aprenentatge es deriven de problemes d’eficàcia i percepció visual”, ha afirmat Elisenda Ibáñez, coordinadora de l’associació Visión y Vida. Amb aquesta iniciativa, pretenen “conscienciar pares, famílies i professors de la importància de tenir cura de la salut visual dels més petits. El 50% dels nens que haurien de portar ulleres no ho fa per desconeixement dels seus pares”.

Visión y Vida i els seus socis col·laboradors realitzaran als nens d’entre 6 i 12 anys, fins al 31 d’octubre, un seguit de screenings visuals (revisions) sense cost per a les famílies, “que permetran detectar si l’alumne presenta algun problema de visió que pot estar afectant el seu rendiment escolar i desenvolupament”, ha dit Ibáñez.

Les escoles col·laboradores amb el projecte estan repartint díptics informatius i tenen l’opció de sol·licitar rebre una sèrie de tallers formatius sobre salut visual sota el títol “Aprèn a conèixer els teus ulls”, en els quals els alumnes de 4t a 6è de Primària poden aprendre de la mà d’un professional el fonamental sobre el sentit de la visió i com cuidar-la.

L’associació ha habilitat un telèfon per a que educadors i famílies puguin consultar els seus dubtes, rebre informació sobre l’òptica més propera al seu domicili o proposar idees a l’associació. El web www.verparaaprender.es posa a disposició de l’usuari “una àrea de consells i jocs infantils amb els quals grans i petits podran aprendre sobre visió jugant, rebre consells per millorar el seu estudi o aliments beneficiosos per a la salut visual”.

Visión y vida espera que aquesta campanya -amb les dades de la qual crearan el primer estudi de camp sobre l’estat real de la visió dels nens a l’Estat espanyol- ajudi a conscienciar que “la visió és clau en el desenvolupament dels menors i, a dia d’avui, no ens podem permetre que només 3 de cada 10 menors de 7 anys acudeixi a les seves revisions pertinents, mentre sí que s’ha aconseguit que el 98% de les famílies acudeixi regularment amb els seus menors a l’odontòleg”. Aquesta campanya és imprescindible per evitar l’alt cost social que s’associa als problemes visuals”.