Les Jornades de Rehabilitació del Sagrat Cor avaluen el programa ‘Què veus en mi?, sóc més que una malaltia mental’

830
Jornades de Rehabilitació del Sagrat Cor
Jornades de Rehabilitació del Sagrat Cor

Uns 7.000 alumnes han participat en el programa ‘Què veus en mi?, sóc més que una malaltia mental’, des de la seva creació l’any 2010. Aquest programa va néixer impulsat per l’Hospital de Dia de l’Hospitalet, que pertany a Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM) de Germanes Hospitalàries. Els seus resultats han centrat una de les ponències de les 10es Jornades de Rehabilitació en Salut Mental, organitzades per l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, celebrades dijous i divendres al Centre Cultural amb el lema ‘El camí de la recuperació’.

El principal objectiu del programa ‘Què veus en mi?, sóc més que una malaltia mental’ és “arribar al màxim de gent possibles perquè coneguin què és tenir una malaltia mental, què implica la reacció de l’entorn envers la malaltia mental, que moltes vegades és estigmatitzant, què és l’estigma i com el viuen les persones que tenen una malaltia mental”. “Conèixer la salut mental motiva les persones a comprendre millor les realitats de les persones amb aquestes malalties”, ha dit Jordi González, coordinador de l’Àrea d’Infermeria de l’Hospital Benito Menni CASM.

Jordi González, coordinador Infermeria Benito Menni

En aquestes sessions tenen un especial protagonisme les persones que pateixen trastorns mentals severs i que col·laboren de forma voluntària. Així, després d’una explicació als alumnes sobre les malalties mentals per part d’un professional de Benito Menni CASM especialitzat en aquest àmbit, tres o quatre voluntaris amb malaltia mental expliquen les seves vivències i els seus sentiments en primera persona, tant durant la fase més crítica de la seva malaltia com en l’actualitat, on porten una vida normal i sana. Els assistents poden formular preguntes i fer arribar les seves observacions als responsables del programa.

En Daniel, un dels voluntaris del programa, ha afirmat que “aquesta activitat em reporta molts beneficis terapèutics, ja et dona la possibilitat d’obrir-te, de despullar-te, d’explicar als altres el que tens i que aquests ho rebin de manera satisfactòria. Aquesta gent ja no veurà un malalt mental com una màquina que no funciona o com el perillós del barri”.

Daniel, voluntari del programa

Un altre voluntari del programa és en Dámaso, qui ha dit que “quan entres a una classe o a una escola d’Infermeria estan amb els braços creuats i, quan acabes d’explicar la teva vida, el que has passat, les teves pors i patiments, empatitzen amb tu i et fan seu, com de la família”.

Dámaso, voluntari del programa

El fet de parlar obertament sobre la seva malaltia i sentir-se escoltats i reconeguts contribueix a la seva recuperació, els ajuda a millorar l’autoestima, a sentir-se part d’un col·lectiu i útils per a la societat. “Són persones com qualsevol altra, que pateixen una malaltia com podem patir qualsevol de nosaltres d’altre àmbit. En un moment de la seva vida apareix la malaltia, però això no els incapacita per fer segons quines coses, no els limita, i poden tenir un projecte vital ple i satisfactori. Els professionals hem d’ajudar-los a fer-lo realitat”.

Jordi González, coordinador Infermeria Benito Menni

Jornades de Rehabilitació del Sagrat Cor

Trencar la visió negativa de la malaltia mental

Des de l’Hospital Benito Menni CASM van decidir posar en marxa aquesta iniciativa per la necessitat que van detectar en la feina del dia a dia de trencar la visió negativa de les persones que pateixen una malaltia mental greu i crònica, com ara l’esquizofrènia o trastorns bipolars, de personalitat o obsessius-compulsius.

El programa ‘Què veus en mi?, sóc més que una malaltia mental’ es dirigia inicialment a estudiants de segon de Batxillerat de L’Hospitalet de Llobregat però, de mica en mica, es van anar interessant instituts i escoles d’altres territoris, com Barcelona, Sant Boi, Castellbisbal, Rubí, etc…així com escoles professionals de Grau Mitjà.

El programa també es va presentar a facultats d’Infermeria i Medicina. Arran de la presentació del projecte a l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu, els alumnes de quart curs realitzen les seves pràctiques de tracte de les persones amb malaltia mental des de fa tres anys, a Benito Menni CASM.

220 sessions de presentació i una vintena de voluntaris

Des de la posada en marxa del programa, professionals de l’Hospital de Dia Benito Menni de L’Hospitalet han realitzat un total de 220 sessions de presentació a alumnes. Només durant el curs 2018-19, han portat a terme 34 presentacions i hi han accedit a 1.102 alumnes. Durant aquests anys, han intervingut en ell 25 persones amb diagnòstic de malaltia mental severa i, en l’actualitat, el programa compta amb 18 voluntaris coordinats per sis professionals de l’equip assistencial (psiquiatra, infermers i auxiliars).

A banda de la presentació d’experiències en primera persona, com és el programa ‘Què veus en mi?, sóc més que una malaltia mental’, en el marc de les 10es Jornades de Rehabilitació en Salut Mental de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell s’han exposat diferents programes específics pel que fa a la recuperació i s’ha reflexionat sobre cap a on ha d’anar la recuperació per consolidar-la.