La Biblioteca Martorell organitzarà aquest 2019 un programa d’activitats mensuals relacionades amb les intel·ligències múltiples com a eix temàtic. Aquestes intel·ligències defineixen la personalitat i les capacitats que tenim els humans, en major o menor mesura. Les propostes es dirigeixen als infants, però també s’hi podran apuntar els adults.

L’any 1983, el psicòleg estatunidenc Howard Gardner va formular la teoria de les intel·ligències múltiples, en la que explicava que l’ésser humà no té una sola capacitat d’intel·ligència, sinó vàries, i que algunes estan més desenvolupades que d’altres. Revisada i ampliada amb els anys, la teoria n’enumera un total de 9: visual-espacial; naturalista; logicomatemàtica; lingüística; musical; cineticocorporal; existencial; intrapersonal i interpersonal.

Per l’autor, l’aprenentatge al llarg de la vida ha de promocionar les aptituds naturals i compensar les mancances en les intel·ligències múltiples que no estiguin tan desenvolupades en l’individu. Una manera de detectar quines són les més avançades en cada persona és a aquesta enquesta del portal ‘Família i escola‘ de la Generalitat de Catalunya.

La directora de la Biblioteca, Mercè Parera, explica que “el més habitual és que els infants desenvolupin més 3 o 4 d’aquestes intel·ligències. Hi ha nens i nenes que tenen més habilitat o facilitat per fer manualitats i d’altres són més àgils amb activitat física i l’esport”. Per això, diu, “ens hem proposat, a través de les activitats, complementar la feina d’escola i famílies a l’hora que els nens treballin els àmbits que no tenen tan desenvolupats”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

Programació d’activitats

La primera activitat del cicle tindrà lloc el dimecres 23 de gener (18.00h) amb la xerrada ‘Divertir-se amb les matemàtiques’, a càrrec de Deepti Golani. “És un taller que ensenya les matemàtiques d’una manera diferent, a partir de 16 fórmules que ajudaran a incrementar l’agilitat mental, la memòria numèrica i la rapidesa a l’hora de fer els càlculs”, comenta Parera. El taller va destinat a infants a partir de 9 anys, “però també poden participar-hi els adults”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

Dijous 24 de gener (18.00h) se celebrarà una Hora del Conte sota el títol ‘#SIVOLSPOTS’ i els contes de comptes a càrrec de la Núria Martínez, per a infants a partir de 3 anys.

Les activitats continuaran el dilluns 28 de gener (18.00h) amb la conferència ‘Les intel·ligències múltiples: ensenyar i aprendre en la diversitat’, amb la psicòloga Mercè Collell. I per cloure el mes, el cicle ‘Nadons a la Biblio’ inclourà el dijous 31 de gener (17.30h) la narració del conte ‘En cuc i la cuca’, a càrrec de Mon Mas. Aquest inclou el clown i teatre, àmbits inclosos dins la intel·ligència cineticorporal, que serà l’àmbit escollit per al mes de febrer. Durant aquest mes, es preveu fer un taller pràctic de teatre “que ajudi les persones tímides o amb problemes d’expressió”, afegeix la directora de la Biblioteca.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

Butlletí d’activitats de la Biblioteca Martorell