Les obres de rehabilitació de les façanes del barri de Buenos Aires arriben al seu equador

933
Visita a les obres de Buenos Aires

Representants de l’Ajuntament de Martorell, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, la Diputació de Barcelona i veïns de Buenos Aires, han visitat aquest matí les obres de rehabilitació de les façanes dels edificis d’habitatges del barri. Es tracta d’una actuació feta en col·laboració entre totes les entitats que té com a objectiu solucionar les deficiències detectades en els revestiments de les façanes, que comportaven perills de despreniments com a conseqüència de la degradació dels materials.

El projecte preveu la rehabilitació de deu façanes. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Martorell subvencionen el 60% de l’obra, mentre que els veïns han de fer-se càrrec del 40% del cost restant.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha subratllat la importància d’aquesta actuació, que suposarà la renovació completa del paisatge urbà del barri de Buenos Aires i la complexitat de posar d’acord tots els agents implicats. “El cost de les obres que calia fer és molt elevat, més d’1’5 MEUR per totes les façanes, i Buenos Aires és un barri amb molta gent gran amb pensions baixes. Per això vam liderar una iniciativa per buscar finançament en altres institucions”, ha explicat l’alcalde de Martorell.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“No ha estat gens fàcil”, ha continuat Fonollosa, “han estat quatre anys de moltes reunions per trobar solucions no només al cost sinó al finançament i tot s’ha anat solucionant comunitat per comunitat perquè cadascuna tenia problemàtiques diferents”. I és que, tal i com ha recordat, el projecte es remunta a quatre anys enrere, quan “va caure un tros petit d’un edifici alt de Buenos Aires i, després d’una inspecció i un estudi de patologies, vam veure que hi havia un problema general greu d’adherència, sobretot a les cares sud dels edificis”. A més, les obres han servit per fer front a problemes col·laterals dels edificis com baixants o estructures de balcons malmeses. “Tot quedarà sanejat en el que suposa una gran millora pel barri, que estem a punt de culminar”, ha afegit Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge de la Generalitat, Jordi Sanuy, ha posat aquesta actuació com a exemple de col·laboració entre diferents administracions. Sanuy ha explicat que l’objectiu és “solucionar les patologies que presenta l’acabat de la façana amb l’aïllament tèrmic amb una reparació integral a la façana sud i un reforç de la façana nord”.

Jordi Sanuy, director de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge de la Generalitat

En aquest sentit, ha exposat que “no podíem deixar els veïns de costat; necessitaven el suport, no només de l’Ajuntament de Martorell, que des del primer moment es va posar al capdavant pilotant la intervenció, sinó també el nostre, des de la nostra responsabilitat moral perquè era un barri que en el seu moment havíem rehabilitat”. És per això que, a més dels ajuts a la rehabilitació, s’ha ofert suport tècnic i assessorament.

Jordi Sanuy, director de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge de la Generalitat

Buenos Aires, un barri model

El president de l’Associació de Veïns de Buenos Aires, José Ignacio Blázquez, ha mostrat la seva satisfacció ja que aquesta actuació suposarà “una millora important pel barri”. “És una obra que ha costat molt de tirar endavant, perquè s’havia de posar d’acord a veïns i administracions públiques, però finalment ho hem aconseguit”, ha afegit Blázquez, per qui “Buenos Aires és un barri model per tot el que s’està millorant en col·laboració entre els veïns i les administracions”.

Visita a les obres de Buenos Aires

Sobre aquest aspecte, ha recordat que continuen els treballs per a la instal·lació d’ascensors en quatre comunitats de veïns del barri, un projecte fet també en col·laboració entre l’associació de veïns, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Ajuntament de Martorell i que s’emmarca dins del pla integral per a l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la millora de la qualitat de vida dels veïns. Les obres inclouen la instal·lació d’ascensors exteriors connectats a nous balcons que milloren l’accessibilitat als domicilis d’aquest barri, en el qual hi viuen majoritàriament persones grans.

Actualment, hi ha 46 ascensors nous en funcionament i quatre que han iniciat els seus treballs. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha remarcat que això suposa que “en breu tindrem 50 dels 71 ascensors previstos, és a dir, 2/3 parts del previst en el programa d’instal·lació iniciat fa deu anys”. Per Fonollosa, “posar ascensors és fer política social d’habitatge perquè garantim l’accessibilitat a l’habitatge de tothom i perquè mantenim la cohesió social, evitant que hi hagi habitatges que quedin tancats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El pla de millora del barri de Buenos Aires preveu també la renovació dels espais públics. “Només ens queden dos espais i un d’ells és la plaça Pompeu Fabra que ja hem licitat l’obra i que probablement començarem a mitjans d’aquest any”, ha afirmat l’alcalde.