Les puntaires tanquen el curs amb una demostració de puntes de coixí al carrer

1217
Festa de cloenda de les Puntaires
Festa de cloenda de les Puntaires

La plaça de les Puntaires ha tornat a rebre, aquest dissabte a la tarda, una munió de persones agermanades al voltant de les tradicionals puntes de coixí. Quan arriba el mes de juny, l’Associació de Puntaires de Martorell acomiada el curs amb un berenar i una demostració de com es treballen les puntes. L’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura Sergi Corral i les regidores Cristina Dalmau i Míriam Riera els han repartit un obsequi.

Una setantena de puntaires s’han instal·lat a la seva plaça amb els coixins, els boixets, els fils, les agulles i els patrons de cartolina per apropar aquesta manualitat a tots els curiosos que passaven per la plaça que presideix la Roser, el monument que simbolitza aquest treball artesanal amb fil.

La presidenta de l’Associació de Puntaires de Martorell, Antònia Gelabert, explica que “nosaltres estem passant per un bon moment però sinó venen joves, no tenim futur. Ens agradaria molt que a les classes que fem durant el curs s’hi apuntessin nens i nenes per continuar la tradició. Però és molt difícil perquè estan molt ocupats”. Gelabert comenta que “actualment, el perfil de puntaires tenen entre 75 i 80 anys”.

Antònia Gelabert, presidenta de l’Associació de Puntaires de Martorell

Actualment, l’entitat està formada per 130 sòcies. Per facilitar l’acostament a les puntes, ofereixen classes d’iniciació. Fins i tot “per començar els hi deixem el coixí i els boixets per a què no hagin de comprar el material fins que no sàpiguen si els hi agrada o no”, remarca Gelabert. Les classes es fan els dilluns, dimarts, dimecres i divendres de 16.00 a 19.00h a la primera planta de l’Esplai de Gent Gran de Buenos Aires.

Antònia Gelabert, presidenta de l’Associació de Puntaires de Martorell

Fins ara, les puntaires treballaven les puntes geomètriques “les de tota la vida” però ara ja tenen molt incorporada la contemporània i l’extremenya que, segons assegura Gelabert “tenen molt èxit. Es fan quadres, colls, papallones, penjolls… i això fa que la gent s’animi”.

Antònia Gelabert, presidenta de l’Associació de Puntaires de Martorell

El passat 2 de juny, les puntaires martorellenques van participar al ‘Encuentro de encajeras’ de Ciudad Rodrigo (Salamanca). Van fer un dinar de germanor, van rebre una distinció i les seves puntes van rebre l’admiració de la resta de participants.