L’escriptor Andreu González guanya el Concurs Literari Narcís Lunes i Boloix

753

La 25a edició en llengua catalana per a adults del Concurs Literari Narcís Lunes i Boloix ja té guanyador. El martorellenc Andreu González Castro s’ha endut amb la seva obra Epigrames de Telobis el premi d’aquest certamen literari, valorat a l’edició d’enguany amb 1.500 euros i la publicació de l’obra guanyadora en edició comercial dins la col·lecció de poesia Mitilene, d’Editorial Meteora.

El recull Epigrames de Telobis aplega poemes breus de to satíric, que pren com a títol l’antic nom de la ciutat lacetana de Telobis (l’actual Martorell, on resideix el poeta). L’obra presenta una gran unitat formal: 64 poemes, tots constituïts per una sola estrofa de vuit versos hexasíl·labs. Temàticament, els poemes estan aplegats en 6 parts, que glossen aspectes que van des de la mateixa escriptura (Almenys sí que són breus), passant per la condició humana (Home sóc), la vida a la ciutat (De Telobis), els conflictes lingüístics (Et diré un secret), les relacions home – dona (El que cal amagar) i el sentit de la vida (Fer camí). En tots aquests poemes destaca l’habilitat de l’autor per encabir en vuit versos un pensament complet on la fina ironia no està exempta de subtilitat lírica.

El jurat del Concurs Literari Narcís Lunes i Boloix estava format per Eduard Sanahuja Yll (poeta, professor titular de la Universitat de Barcelona i Vicepresident de l’Aula de Poesia de Barcelona), Jordi Boladeras Sancho (poeta i professor de català del Consorci per a la Normalització Lingüística) i José Antonio Arcediano Cristóbal (poeta, llicenciat en Filosofia, secretari de l’Aula de Poesia de Barcelona i integrant de la redacció de la revista de poesia Caravansi), es va reunir el passat 5 de setembre a les dependències municipals de Can Comamala (Sant Vincenç dels Horts) per escollir l’obra guanyadora d’entre els 16 treballs presentats enguany.

Pel que fa a la menció per a autors locals, una novetat d’aquesta edició 2016 del certamen, el jurat ha decidit declarar desert aquest premi local. Aquesta 25a edició del Concurs Literari Narcís Lunes i Boloix en la modalitat d’adults s’ha convocat només en l’especialitat de poesia en llengua catalana. Així mateix, s’ha eliminat la categoria de finalista, restant només la categoria de guanyador, amb un increment de l’import del premi fins a 1.500 euros.

Andreu González Castro és un escriptor polifacètic que ha conreat la poesia, l’assaig, el conte i la novel·la i que ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals el Premi Les Talúries de narrativa per Safata d’entrada (2009), el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica per Bon cop de falç! (2011) i el Premi Vila de Martorell de poesia per Apuntes para un atlas (2014).