L’exalumna de l’escola La Mercè Grela Bravo publica el llibre ‘Sobrevivir al dolor’

439

La psicòloga clínica, mediadora social, escriptora i exalumna de l’escola La Mercè Grela Bravo (Barcelona, 1975) publica Sobrevivir al dolor (Plataforma Editorial), un llibre sobre el dolor crònic, malaltia “silenciada i estigmatitzada”. Bravo també la pateix i precisament per això ha bastit un text “en positiu i alliberador, que dóna veu a moltes persones”.

Bravo diu que el seu repte era “fer un llibre que parlés del dolor però en clau positiva, amb to constructiu i divulgatiu, i sembla que ens en vam sortir perquè molts lectors ens escriuen i ens expliquen com els ha ajudat, i això és molt gratificant”.

L’autora assegura també que, alhora, s’ho pren “com qui fa una mica de pedagogia, per normalitzar i treure-li gravetat a l’assumpte i que la gent que pateix dolor crònic pugui dir què senten i que no passa res, que són persones normals”.

Silenciosa i invisible
El problema que es troben els afectats de dolor crònic és que resulta “una malaltia silenciosa i invisible, que costa d’identificar de manera externa; per això els professionals sempre diem que parlar de dolor és intentar fer visible l’invisible; aquesta era també la vocació d’aquest llibre”, diu la psicòloga clínica.

Segons Bravo, “hi ha casos que després d’una operació complicada, no se sap molt bé per què, al pacient se li cronifica el dolor; hi ha accidents que deixen dolor crònic de seqüela, i també hi ha moltes altres tipologies”.

Per a ella, escriure aquest llibre ha estat “un exercici d’exposar-se molt, perquè expliques una cosa que sovint intentem negar, ens han educat i ensenyat a ser feliços i a no sentir dolor; i tu has de dir: Doncs jo tinc dolor, i visc amb aquest dolor. Però després és molt gratificant perquè te n’adones que estàs posant veu a moltes persones i resulta alliberador”.

Valorar les petites coses
En el fons, es tracta que “la gent entengui que es pot viure amb dolor i ser una persona complerta, que es poden fer moltes coses i que fins i tot hi ha una part bona en tot plegat: crec que les persones que sentim dolor valorem molt més les petites coses, connectem amb el que val la pena”, diu Bravo.

Grela Bravo signarà el seu llibre per Sant Jordi a la parada de La Casa del Llibre de la Rambla Catalunya de Barcelona.