L’Exposició Internacional i Nacional Canina aplega a Ca n’Oliveras més de 1.500 gossos en dos dies

769
87a Exposició Internacional Canina. Ca n'Oliveras
Exposició Canina a Ca n'Oliveras

Uns 1.500 gossos de prop de 120 races diferents, els seus respectius criadors acompanyants i un munt de curiosos s’han aplegat aquest cap de setmana a la Nau 2 de Ca n’Oliveras. La cita, la més destacada de l’any a la demarcació de Barcelona, feia coincidir la 87 Exposició Internacional i la 23a Exposició Nacional, celebrades diumenge i dissabte, respectivament. Des de l’entitat organitzadora, l’Associació Canina Unió Cinòfila de Catalunya, s’ha fet un balanç satisfactori del certamen i de l’escenari martorellenc que l’alberga des de fa quinze anys.

Jutges d’àmbit internacional i nacional, avalats per la Fédération Cynologique Internationale i la Real Sociedad Canina de España, han vingut aquest cap de setmana a Martorell per avaluar la morfologia de gossos de totes les dimensions, races i procedències. Des de la seva taula han vist el passi dels animals i dels seus cuidadors abans de concedir els nombrosos. “Estem parlant d’un concurs de morfologia, en el que més es valora és que l’animal s’apropi el més possible a l’estandard de la seva raça”, explica la presidenta de la Unió Cinòfila, Maite Gonzalvo.

Afegeix que “el jurat ho mira tot: la bellesa de l’animal, l’expressió, la boca i el moviment”. Els premis són múltiples, i es categoritzen segons grups –10 en total, com ara el dels pastors, els llebrers, els de companyia o els de cacera-, races, sexe i edat. De fet, destaca que “hi ha premis per animals de 0 a 3 mesos, de 3 a 9, de 9 a 15, adults i veterans. Hi poden participar gossos de totes les edats”.

Maite Gonzalvo, presidenta de l’Associació Canina Unió Cinòfila de Catalunya

Premis Best in Show

Com a colofó, el certamen lliura els premis Best In Show, destinats als millors exemplars. En la categoria estrella –adults-, el gos guanyador ha estat Fernandito, un Brabant belga petit i de pèl curt de 4 anys, propietat del cuidador canari afincat a Sant Pere de Vilamajor Luis Martín. Ell mateix destacava que “és una raça de gos poc habitual als pòdiums dels premis, que he criat aquí però que porta 2 anys sent el número 1 a certamens dels Estats Units, d’on venim”.

Luis Martín

Darrera seu ha finalitzat segon Ramsés, un chow chow de la Núria Vigo, d’Òdena. La Núria explica que “sóc criadora de chow chows des de fa més de 23 anys i participem en exposicions de bellesa. És un gos molt agraït des del punt de vista visual, però aquesta raça acostuma a tenir un problema de temperament. El Ramsés no té una forma de presentar-se habitual, i per això els jutges el premien tant, per la tipicitat i el temperament”.

Núria Vigo

El tercer lloc del podi ha estat per Gomera, un schnauzer miniatura del Rubén González, de Linares (Jaén). El Rubén comenta que “és el primer cop que venia a Martorell, però aquest gos el porto a exposicions de tot Espanya i de l’estranger. Per exemple, ara venim dels Estats Units”. Afegeix que “aquest gos participa en certamens des de cadell, n’està molt acostumat i això forma part de la seva vida i s’ho passa molt bé”.

Rubén González
87a Exposició Internacional Canina. Ca n'Oliveras
Podi amb els 3 guanyadors del Best In Show de gossos adults

Ca n’Oliveras, bon escenari per a aquestes exposicions

“És un recinte molt còmode per a l’exposició, amb un aparcament suficient al voltant i bona llum natural. Estem molt agraïts que l’Ajuntament de Martorell ens cedeixi aquest espai”, deia Maite Gonzalvo en el moment de fer balanç de les dues jornades. Gonzalvo afegia que “tot ha anat prou bé i esperem que l’any vinent tinguem una millor conjuntura a tots els nivells per a que vinguin uns 1.800 gossos”.

Maite Gonzalvo, presidenta de l’Associació Canina Unió Cinòfila de Catalunya

L’exhibició dels animals s’ha acompanyat d’un photocall, estands d’empreses dedicades a la cria de gossos i un espai de restauració, que han ofert els seus serveis el matí i tarda dels dos dies.