L’exposició ‘Ja saps què faràs?’ orienta els estudiants sobre el seu futur acadèmic

390

Ja saps què faràs? és l’exposició que la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament ha instal·lat al Centre Cultural per informar i orientar als joves sobre la seva formació acadèmica després de l’ESO. La mostra és el preàmbul de la Fira de l’Ensenyament Cerca’m que es farà el 23 de febrer per acompanyar als adolescents en la presa de decisions sobre el seu futur.

Quan els estudiant acaben l’ESO, tant si han obtingut el títol de graduat en Educació Secundària com si no, és el moment de decidir si volen seguir estudiant o començar a treballar. Ja saps què faràs?, que es pot visitar fins el 18 de març al vestíbul del Centre Cultural, assessora els alumnes a través de 10 plafons informatius d’una manera comprensible.

En cas que els joves vulguin seguir formant-se, poden fer batxillerat, cursar algun cicle formatiu o cercar un curs o taller de formació ocupacional per començar a aprendre i tastar una professió que els interessi.

Batxillerat

El batxillerat dura dos cursos i serveix per decidir si volen estudiar a la universitat o no i en què es volen especialitzar. Actualment, n’hi ha tres: arts, humanitats i ciències socials, i ciències i tecnologia.

Ensenyaments artístics i esportius

Si les manualitat i les arts són el punt fort de l’alumne, potser pot estudiar art dramàtic, arts plàstiques, disseny, dansa o música. Si li apassiona l’esport i es vol dedicar professionalment, aquests estudis el preparen per ser tècnic especialitzar en atletisme, esports de combat, esports d’hivern, futbol i futbol sala, esports de muntanya i escalada, basquetbol, espeleologia, esports eqüestres, esports de vela, handbol i salvament i socorrisme.

Formació professional

La formació professional inclou un conjunt d’ensenyaments que qualifiquen l’alumne per fer diverses professions. Els cicles formatius inclouen formació teòrica i pràctica. A diferència de la formació professional tradicional, el nou model de formació professional dual permet als alumnes compatibilitzar la formació als centres educatius amb la formació en entorns laborals reals, mitjançant un contracte o una beca.

Si no han aprovat l’ESO

Els majors de 16 any que no hagin superat l’ESO però tinguin ganes de seguir aprenent, poden preparar-se per superar unes proves que li permetin accedir als cicles formatius o als ensenyaments artístics i d’esports. També poden acollir-se a un programa de qualificació professional (PQPI), entrar en una casa o taller d’oficis o fer un curs de formació ocupacional.

Fira de l’Ensenyament ‘Cerca’m’

La Regidoria de Joventut organitza la Fira de l’Ensenyament Cerca’m el proper 23 de febrer, de 9.00 a 14.00h, al Centre Cultural. Una campanya d’informació i orientació acadèmica, dirigida als estudiants que finalitzen l’ESO de la població de Martorell i rodalies.

El projecte va destinat principalment als alumnes de 4rt d’ESO escolaritzats a Martorell, així com alumnes de l’Escola d’Adults, del PTT-PFI i de la UEC Balmes, tot i que cada cop assisteixen més estudiants de poblacions de les rodalies, com l’Institut de Gelida.

Cerca’m vol incloure la participació activa dels pares, familiars i professors, a més de poder ser una ajuda a persones que vulguin continuar la seva formació acadèmica, reprendre els estudis o simplement informar-se de l’oferta educativa del seu municipi en concret i de la comarca del Baix Llobregat en general.

El projecte té com a finalitat acompanyar els adolescents en la presa de decisions sobre els seu futur acadèmic postobligatori i onscienciar-los de la importància d’aquest futur, emprant estratègies per despertar el seu interès.