L’exposició ‘Neus Sala: El Museu Íntim’ ha descobert l’obra de l’artista martorellenca basada en el col·leccionisme

1167
Visita comentada de l'exposició 'Neus Sala: El Museu íntim'
Visita comentada de l'exposició 'Neus Sala: El Museu íntim'

El Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis ha acollit durant dos mesos l’exposició Neus Sala. El Museu Íntim un recull de l’art outsider que l’artista i col·leccionista martorellenca havia recopilat al llarg de tota la seva vida. Aquest diumenge, la comissària de l’exposició Marta Miró ha dirigit una visita comentada per posar punt i final a la mostra.

En aquesta visita, Miró ha descobert detalls de l’art i la vida de Neus Sala a través de les seves creacions. L’artista martorellenca era, principalment col·leccionista d’objectes molt diversos que conservava a les seves propietats del carrer Germans Martí i la carretera de Piera, que va llegar a l’Ajuntament de Martorell, causa per la qual la seva obra s’ha pogut conèixer i recuperar.

Les parets i portes de la casa de Neus Sala estaven folrades de bitllets, butlletes de loteria, mapes, segells, recordatoris de comunió, cartes dels reis d’Orient i tot tipus d’elements seriats que inundaven el buit. Tot i que a primera vista pogués semblar una obsessió, el seu col·leccionisme girava entorn una coherència i una finalitat artística. “La Neus sí utilitzava el reciclatge, però en la seva obra s’ordena de manera organitzada a través de simetries, en seriacions i en agrupacions coherents” explica la comissària Marta Miró.

Marta Miró, comissària de l'exposició 'Neus Sala: El Museu Íntim'

Centenars d’envasos de plàstic, pintats i transformats en gerros, omplien les estances i prestatgeries. Les temàtiques més recurrents en les creacions de la Neus Sala eren la dona, les cares, les flors i la natura, imatges que emergien per tot arreu, pintades en objectes quotidians. Tal i com apunta Miró, “la transformació d’objectes comuns esdevenen dignes de ser exposats a través de la pintura, el dibuix i el reciclatge”.

Marta Miró, comissària de l'exposició 'Neus Sala: El Museu Íntim'

L’exposició, que ha format part del cicle ‘IntARTvenció’ es complementa amb la visita virtual al domicili de l’artista a través del web espaineussala.com, on es pot experimentar el seu microcosmos particular: la meticulositat, l’esperit col·leccionista i la solitud. La visita ressegueix les estances, mantenint l’estructura original i destacant alguns elements. La pàgina web també apropa el visitant a l’art outsider, un art que “permet conèixer els seus creadors de manera més íntima a través de les seves obres”.

Marta Miró, comissària de l'exposició 'Neus Sala: El Museu Íntim'