L’habitatge, les polítiques socials i la creació de llocs de treball, prioritats del pressupost de 2019

717
Ple Municipal novembre 2018
Ple Municipal novembre 2018

El pressupost de l’Ajuntament de Martorell per al 2019 serà de més de 39 milions 200 mil euros, un 1,4% més respecte l’any anterior. Els comptes prioritzaran les polítiques d’habitatge i les partides destinades a la gent gran i a les ajudes socials, així com la lluita contra l’atur. El regidor d’Hisenda, Josep Casasayas, ha apuntat en el Ple que els projectes més rellevants de l’any que ve són la construcció de més de 300 habitatges socials al barri de La Sínia i la Residència de la Fundació Arc de Sant Martí per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda i Seguretat Ciutadana
Josep Casasayas, regidor d’Hisenda i Seguretat Ciutadana

Casasayas ha esmentat 4 eixos de l’acció de govern que apareixen en aquest pressupost: “no apujar els impostos, continuar donant suport als col·lectius que més ho necessiten -la gent gran, la infància i les persones amb alguna discapacitat-, ajudar les persones a formar-se, a trobar feina o a crear empresa, i fomentar un gran urbanisme, que inclou la creació d’un gran barri a La Sínia”.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda i Seguretat Ciutadana

El regidor d’Hisenda ha apuntat: “El Govern continua prioritzant els col·lectius amb més necessitats, com les persones amb capacitats diverses, que mereixen el nostre màxim esforç, per això la residència de la Fundació Arc de Sant Martí comptarà amb la inversió més important que farem l’any que ve, 1 milió i mig d’euros”.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda i Seguretat Ciutadana

També ha subratllat que aquest pressupost permetrà acabar la feina començada fa 4 anys: “Durant aquest mandat, hem refet la via pública a més de 50 carrers, hem estrenat un gran poliesportiu i hem destinat més d’1 milió euros a millorar els nostres centres educatius”.  L’any 2019, ha reblat: “Continuarem la reforma urbana, perquè millorant els espais públics millorem com a societat”. Alhora, ha informat que “a finals d’aquest any i principis del vinent informarem la ciutadania de com apuntar-se a les llistes per accedir a la nova promoció pública de 300 habitatges de protecció oficial a La Sínia, i als 600 més de promoció privada a preus molt assequibles, dins el gran projecte començat l’any 2008 i que la crisi va paralitzar, però que ara ja tenim a tocar”.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda i Seguretat Ciutadana

Tot plegat, ha dit, es portarà a terme sense apujar impostos: “És el cinquè any que mantenim els mateixos tributs i les mateixes taxes. Mentre el cost de la vida va pujant, nosaltres no demanem més esforços als ciutadans de Martorell, busquem ingressos a través d’altres vies i gestionem els recursos que tenim de la manera més rendible”.

El capítol d’inversions, és aquest any de més de 2,8 milions d’euros, xifra a la qual s’hi ha de sumar “el  milió i mig d’euros que es destinaran a la construcció de la Residència de la Fundació Arc de Sant Martí, que no està comptabilitzat en aquest capítol, sinó en el de subvencions de capital”, ha puntualitzat el regidor.

Així mateix, el departament del Patronat amb més dotació econòmica és el de Benestar Social, que compta pel 2019 amb gairebé 2,8 milions d’euros, un 1,54% més que l’any anterior. Aquests recursos es destinen a ajudes a les famílies en situació de risc, a l’atenció domiciliària, a la inclusió social i a l’atenció a la dependència, entre altres.

Per combatre l’atur, el Govern treballa des del Departament de Promoció Econòmica, que “busca recursos externs per oferir formació adequada a les necessitats del teixit empresarial de Martorell, promociona l’emprenedoria i actua com a bossa de treball”, ha detallat Casasayas.

A les polítiques culturals s’hi destinaran més 1,5 milions, un 5% més que l’any 2018.

Casasayas ha remarcat que totes les polítiques de l’Ajuntament es financen sense incrementar “ni un euro” l’endeutament de l’Ajuntament, que preveu que sigui del 43% l’any 2019, dos punts menys que aquest 2018,  i “molt per sota del que recomana l’Estat”.

El capítol 1 de despeses recull les retribucions i cotitzacions a la seguretat social, tant del personal municipal com dels òrgans de Govern, i és el capítol més elevat, amb més de 15,5 milions d’euros, un 6,4 % més que l’any anterior. Per darrera se situa el capítol 2, despesa en bens corrents i serveis, amb més de 14,5 milions per fer front a les despeses de subministraments de gas, electricitat, el manteniment i neteja dels edificis municipals i la via pública.

Posicionament dels grups de l’oposició

El pressupost s’ha aprovat amb 10 vots de l’equip de govern –PdCat i ERC-, 6 abstencions –els grups del PSC, PP i Som Martorell- i els 4 vots en contra de Movem Martorell.

Grup Municipal del PSC
Grup Municipal del PSC

El portaveu del PSC, Lluís Tomás, ha titllat el pressupost de “continuïsta i poc imaginatiu”. Ha criticat que “hi ha poca previsió a l’hora de fer-lo, i en el d’aquest 2018 hi ha un promig de més d’una modificació pressupostària per mes, 19 en total. En el capítol d’ingressos només s’ha acomplert en el 59% i en les despeses, el 56%”.

Lluís Tomàs, portaveu PSC
Grup Municipal Movem Martorell
Grup Municipal Movem Martorell

El portaveu de Movem Martorell, José Simón, l’ha definit com a “poc realista, injust i ineficient, que no reparteix les càrregues entre els ciutadans en funció de les seves capacitats econòmiques”. Simón ha plantejat a l’equip de Govern “29 propostes” en 8 eixos: “Potenciació del comerç local, habitatge, ocupació, igualtat d’oportunitats, medi ambient, mobilitat sostenible, energies renovables i tarificació social”.

José Simón, portaveu Movem Martorell
Grup Municipal PP
Grup Municipal PP

El PP s’ha abstingut i el seu portaveu Vicente Casal ha lamentat “que quasi no haguem tingut temps d’analitzar-lo en profunditat, ja que el vàrem rebre dilluns passat a la tarda. Entenem que ja el devien tenien dies abans, dubto que es deixi el treball de tot un any per darrera hora”, i ha insinuat que “o hi ha hagut mala planificació política o han volgut dificultar el treball de l’oposició, o ambdues coses”.

Vicente Casal, portaveu PP
Grup Municipal Som Martorell
Grup Municipal Som Martorell

Finalment, el portaveu de Som Martorell, Sergio Rodríguez, ha considerat que “vostès han fet esment a coses d’anteriors pressupostos i han començat el seu discurs electoral”, i ha interpel·lat Casasayas:  “Ha dit que som el poble que més dedicava a benestar social, i pregunto si és també el que més gasta en aquest àmbit o si els diners passen al romanent i a d’altres partides”.

Sergio Rodríguez, portaveu Som Martorell

A la sessió també s’ha aprovat, en paral·lel, la modificació del quadre de llocs de treball de l’Ajuntament de Martorell, les retribucions del personal funcionari, laboral i eventual, i l’aprovació inicial de la plantilla del personal de l’Ajuntament i del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones, xifrada en 436 persones.