L’Hospital de Martorell, guardonat pel seu model d’humanització en el procés del part

4877
El cap de Planificació i Processos, Rafael Gómez, la cap de llevadores, Montserrat Batlle, i el director de l'Hospital Sant Joan de Déu, Dr. Manuel Álvarez
El cap de Planificació i Processos, Rafael Gómez, la cap de llevadores, Montserrat Batlle, i el director de l'Hospital Sant Joan de Déu, Dr. Manuel Álvarez

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha rebut el 19 de gener el primer premi de la Jornada sobre Atenció Multidisciplinària, organitzada pel Cercle de Salut i la Societat Catalana de Gestió Sanitària. La institució martorellenca ha estat reconeguda per l’experiència professional ‘Humanització al naixement, part i puerperi’, presentada per la cap de llevadores, Montserrat Batlle, i el cap de Planificació i Processos, Rafael Gómez.

Des de 2011, l’Hospital de Martorell ha desenvolupat un nou model d’atenció al naixement, per tal d’humanitzar el procés amb una visió integral i multidisciplinar. “Els professionals treballem conjuntament amb les mares per respectar les etapes del part i les seves decisions”, ha explicat la cap de llevadores, Montserrat Batlle. L’objectiu és millorar els indicadors de part normal i mantenir la lactància materna exclusiva a l’alça.

Montserrat Batlle, cap de llevadores Hospital de Martorell

La implantació ha estat possible gràcies a l’assistència basada en bones pràctiques, la participació activa dels usuaris en el procés, el canvi en el model de gestió dels equips, la definició de competències de l’equip obstètric i l’increment de satisfacció en les usuàries.
En aquesta experiència professional s’hi han implicat directius, membres del Patronat de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu, caps de serveis, obstetres, llevadores, pediatres, infermeres, auxiliars, mares i mediadores municipals. També l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), Atenció Primària, l’Ajuntament, el Banc de Llet de Catalunya, grups de mares i xarxes municipals.

Jornada Atenció Multidisciplinària

La Jornada Atenció Multidisciplinària, organitzada conjuntament pel Cercle de Salut i la Societat Catalana de Gestió Sanitària, ha estat un punt de trobada per mostrar com els professionals de diferents disciplines, especialitats o àmbits assistencials treballen en equip per donar una atenció centrada en les persones.

Aquesta cita ha estat una oportunitat per mostrar experiències professionals que demostren com es poden articular relacions professionals més enllà dels compartiments tradicionals. Són exemple d’innovació i d’èxit, sorgides de la realitat dels professionals que en formen part i de les organitzacions on hi treballen.

La jornada s’ha celebrat divendres passat a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (c/ Major de Can Caralleu, 1-7, de Barcelona). S’hi han presentat 82 propostes, de les quals n’ha resultat guanyadora la de l’Hospital de Martorell.

Montserrat Batllet, cap de llevadores Hospital de Martorell

Durant l’acte s’han donat tres premis a les millors experiències, en forma de subvenció per a la publicació o presentació de l’experiència en algun fòrum nacional o internacional (Primer premi de 800€ i dos accèssits de 500€).