L’Hospital Neuropsiquiàtric Sagrat Cor debat el dolor miofascial en una jornada al Centre Cultural

349

L’alcalde Xavier Fonollosa ha inaugurat la VIII Jornada Sociosanitària d’infermeria i fisioteràpia de l’Hospital Sagrat Cor Germanès Hospitalàries de Martorell. Entre les principals causes del dolor miofascial destaquen l’estrès i la depressió. Un 30% de les visites a les consultes d’Atenció Primària són provocades pel dolor miofascial.

En la seva intervenció Fonollosa ha destacat dos aspectes dels professionals de la medicina: la formació i la vocació. L’alcalde ha dit que “la formació continuada a través d’aquestes jornades és molt important per a aquells que guariu els malalts. Ara bé, no només és imprescindible el coneixement, analitzar les causes i intentar eliminar-les, sino que necessiteu una bona dosi de vocació”.

D’altra banda, la superiora de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, Maria Luisa González ha explicat que “els nostres usuaris i famílies tenen expectatives de ser ben tractats. Estem obligats a valorar el nivell de qualitat que els prestem”.

En la seva intervenció, González ha manifestat que “és necessitari reflexionar conjuntament què fem i com ho fem. La implicació professional, la dedicació al pacient i l’entrega a la gent que més ho necessita s’ha de traduir en accions diàries concretes i els animo a fer-ho amb il·lusió”.

El dolor miofascial, a debat

El dolor miofascial, també conegut com a Síndrome del Dolor Miofascial (SDM), es caracteritza per un dolor localitzat i rígid en una part del cos i representa el 90% de les visites en centres especialitzats en tractament del dolor. S’origina al múscul o en el teixit que l’envolta i es manifesta per un dolor localitzat, generalment en la musculatura cervical. Els experts també apunten que hi podria haver factors psicològics en la detecció del dolor.

Aquest dolor té una gran incidència en la qualitat de vida de la persona que el pateix. El fisioterapeuta de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, Juan Antonio Guzmán, assegura que “actualment una de les hipòtesis que tenim és que hi ha un component emocional molt destacat, com ara l’estrés i la depressió”.

Una mala postura del cos a la feina, un sobreesforç, l’exposició al fred o un traumatisme són les principals causes del dolor miofascial. La millor solució per disminuir aquest dolor és a través de la fisioteràpia.