L’Hospital Sant Joan de Déu clourà diumenge els actes del 850è aniversari i l’Any del Tracte

1593
Hospital de Martorell
Hospital de Martorell

El proper diumenge, 3 de juny, se celebraran els actes de cloenda de la commemoració del 850è aniversari de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i l’Any del Tracte. Hi ha prevista una visita guiada pels indrets on ha estat ubicat l’hospital des dels seus inicis, i un acte oficial a la Residència Sant Joan de Déu.

L’origen del centre hospitalari es remunta al 1167, data de la qual es conserven els primers documents, sota el nom d’Hospital Sant Joan Baptista i del Sant Crist. Es va situar prop del pont del Diable i era un hospital medieval. D’aquell centre només es conserva la capella de Sant Joan, que va ser construïda entre els anys 1310 i 1313. L’any 1842 va instal·lar-se al convent dels Caputxins i el 1862 al carrer Lloselles. Allà hi va augmentar la capacitat amb 19 habitacions i es va organitzar un primer servei d’urgències. L’any 1967 es va construir un nou edifici al barri de Buenos Aires, on es troba actualment, que es va inaugurar dos anys més tard.

L’historiador martorellenc Ferran Balanza guiarà els assistents per tots els emplaçaments que han marcat la història sanitària de Martorell. L’hora de trobada serà a les 10.30h, a la plaça de l’Església. Al carrer Lloselles es descobrirà una placa commemorativa, tot fent memòria de la presència de l’hospital durant un segle, del 1868 al 1969. El recorregut acabarà, a les 13.00h, a la Residència Sant Joan de Déu on hi haurà un aperitiu i es farà la cloenda oficial amb l’assistència de les autoritats locals.

El director de l’Hospital de Martorell, Dr. Manel Álvarez, apunta que serà “una bona oportunitat per poder conèixer la història de la nostra institució i alhora gaudir d’una passejada compartida amb els professionals, famílies i tothom que hi vulgui participar”.

Actes del 850è aniversari i l’Any del Tracte

Els actes de celebració del 850è aniversari de l’Hospital de Martorell van iniciar-se el gener de 2017 amb un acte del reconegut conferenciant motivacional Luís Galindo al Centre Cultural. E 21 d’abril de 2017 es va fer el descobriment d’una placa i la cessió d’un quadre de l’artista Jaume Muxart al mateix centre hospitalari. L’acte va comptar amb l’assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Toni Comín.

A l’octubre, l’historiador Ferran Balanza va explicar l’evolució del centre hospitalari durant els vuit segles d’existència, en un acte a la Biblioteca Martorell. Un mes després, la productora Lou Comunicació va publicar un vídeo còmic interactiu amb motiu de l’efemèride. La particularitat de l’audiovisual va ser que estava enregistrat en format mannequin challenge i que els espectadors podien triar el seguiment de l’acció a través de tres personatges.

El metge epidemiòleg i poeta Jordi Casabona va ser convidat, el passat mes de febrer, a la Biblioteca Martorell per parlar de ‘Medicina i poesia’. La conferència va tractar com la paraula pot contribuir a mantenir una aproximació humanística de la medicina actual.

El Dr. Álvarez reconeix que “ha estat un reguitzell d’actes per tal de reafirmar la nostra voluntat d’estar immersos en aquesta comunitat, reconèixer-nos en la nostra manera de fer i l’èxit d’haver-nos mantingut durant 850 anys, malgrat els entrebancs al llarg del temps”.

Necessitat de créixer per seguir garantint la qualitat assistencial

En els darrers anys, l’hospital ha ampliat el servei d’urgències, s’han incorporat noves unitats d’hospitalització i s’ha augmentat la capacitat de llits, la qual cosa permet que la clínica comarcal assoleixi més visites. No obstant això, el Dr. Álvarez reconeix que “l’hospital s’ha quedat petit”, ja que atén 160.000 persones de 13 municipis del Baix Llobregat Nord.

“Si volem ser conseqüents amb el principi d’equitat, bàsic en sanitat, les estructures físiques i alguna de tecnològica d’aquest hospital han de canviar de forma radical. En aquest sentit, vull remarcar el compromís del Patronat de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu, encapçalat per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, que ha trucat totes les portes per explicar que aquest hospital necessita créixer”, subratlla el director.