L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell se suma al Dia Mundial de la Higiene de Mans

838
Dia Mundial Higiene de Mans
Dia Mundial Higiene de Mans

Amb l’eslògan ‘És a les vostres mans prevenir la sèpsia en l’atenció sanitària’, l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell s’adhereix al Dia Mundial de la Higiene de Mans, seguint l’aposta de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’efemèride es commemora el 5 de maig, que aquest any és dissabte, motiu pel qual a Catalunya el Departament de Salut de la Generalitat ha proposat traslladar la celebració a avui, per tal d’aconseguir implicar un nombre més gran de professionals sanitaris.

Sílvia Sancliment, infermera de l’àrea quirúrgica i membre de l’equip de Control d’Infeccions de l’Hospital Sant Joan de Déu, explica que “el Dia Mundial de la Higiene de Mans té la finalitat de conscienciar, tant els professionals sanitaris com les direccions i gerències de centres sanitaris, en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària (IRAS) mitjançant la mesura senzilla i eficaç de la higiene de les mans. Tot i que la responsabilitat de la higiene de les mans correspon als professionals sanitaris, també es recomana estimular la participació dels pacients”.

Sílvia Sancliment, membre equip de Control d'Infeccions Hospital de Martorell

La higiene de mans es considera la principal, més senzilla i eficaç mesura de prevenció de les infeccions hospitalàries relacionades amb l’atenció sanitària. Malgrat es tracti d’un procediment senzill, el compliment de les indicacions de la higiene de mans per part dels professionals és deficitari i àmpliament millorable. Per això, l’Hospital Sant Joan de Déu ha penjat cartells informatius, repartit díptics i incentivat als professionals sanitaris a fer cursos en línia per formar-se en aquesta matèria.

L’acció que es recomana amb més freqüència per evitar que les mans actuïn com a vector de transmissió és friccionar-les amb preparats de base alcohòlica. L’OMS atorga un grau d’evidència màxim a la fricció de les mans amb un preparat de base alcohòlica abans i després del contacte directe amb els pacients, segons corrobora Sancliment.

Sílvia Sancliment, membre equip de Control d'Infeccions Hospital de Martorell

Dia Mundial Higiene de Mans

La sèpsia és una resposta inflamatòria generalitzada de l’organisme davant d’una infecció bacteriana, vírica o fúngica. La característica fonamental que té és que repercuteix sobre altres òrgans o l’estat general. Només representa un petit percentatge de les infeccions quotidianes, tot i que pot danyar els òrgans, fer que deixin de funcionar i, fins i tot, arribar a produir la mort. És més freqüent en la gent gran i amb malalties associades, però pot afectar persones de qualsevol edat i estat de salut.

La detecció precoç i l’inici immediat del tractament són fonamentals per al bon pronòstic de la sèpsia. Catalunya disposa, en aquest sentit, del denominat Codi sèpsia, un protocol d’emergència implantat a tot el territori per al tractament de la malaltia. Aquest model integral d’atenció consisteix a reduir el temps de resposta del sistema sanitari, perquè el pacient afectat rebi les mesures diagnòstiques i terapèutiques apropiades, en els diferents punts de la xarxa assistencial.