L’Hospital Sant Joan de Déu se suma a la celebració del Dia mundial de la higiene de mans

858

El dia 5 de maig se celebra el Dia mundial de la higiene de les mans i l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, acollit a les estratègies de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), vol commemorar aquest dia fent una sèrie d’activitats dirigides als professionals sanitaris i a la població, per tal de promoure el rentat de mans i prevenir la infecció hospitalària.

Sílvia Sancliment, infermera de l’àrea quirúrgica i membre de l’equip de Control d’Infeccions de l’Hospital Sant Joan de Déu, explica que “la higiene de mans es considera la principal, més senzilla i eficaç mesura de prevenció de les infeccions hospitalàries relacionades amb l’atenció sanitària. Malgrat es tracti d’un procediment senzill, el compliment de les indicacions de la higiene de mans per part dels professionals és deficitari i àmpliament millorable”.

En aquet sentit, a escala mundial s’han implementat intervencions multimodals basades en l’estratègia de l’OMS com a prioritat: Una atenció neta és una atenció més segura, que pretenen incidir en l’estructura, l’ús de preparats de base alcohòlica per la higiene de les mans, la formació i la motivació dirigida als professionals.

Raons per participar a la campanya

La higiene de mans en el moment adequat salva vides, en l’atenció sanitària ha salvat milions de vides els darrers anys. “És un indicador de qualitat que destaca la seguretat dels sistemes de salut, els problemes de salut, com les infeccions associades a l’atenció sanitària (IAAS), sovint invisibles, són reptes polítics i socials que cal abordar. Les infeccions poden ser evitades a través d’una bona higiene de mans i el perjudici per a la salut dels pacients i del personal sanitari es pot prevenir per menys de 10 euros”, diu Sancliment.

Existeix tecnologia de baix cost per salvar vides, la solució desinfectant a base d’alcohol pot prevenir les IAAS i milions de morts cada any. Cal incorporar els moments específics per a l’acció de la higiene de mans en el flux de treball del personal sanitari. “La prevenció de les infeccions està en el cor de l’enfortiment dels sistemes de salut. La higiene de mans és la base de totes les intervencions, ja sigui en introduir un dispositiu mèdic, manipular un ferida quirúrgica o realitzar una injecció”, insisteix.

Accions a l’Hospital de Martorell

L’Hospital Sant Joan de Déu aprofitarà el Dia mundial de la higiene de mans per distribuir cartells informatius a l’entrada del centre i col·locar un estand a la zona Vending Consultes Externes, on es donarà informació sobre la higiene de mans a tothom que s’hi acosti. “Es realitzarà una petita formació a tots els usuaris i acompanyants sobre la importància d’una correcta higiene de mans, tant en l’àmbit hospitalari com a la feina, a casa o a l’escola”, avança la infermera.

Hi haurà un altre estand a la planta 1 de l’hospital destinat a l’atenció a tots els treballadors de l’hospital relacionats directa o indirectament amb l’atenció sanitària. “En aquest estand és realitzarà un taller amb l’objectiu de reforçar i recordar els 5 moments de la higiene de mans i la tècnica correcta a seguir”, diu. S’obsequiarà a tots els professionals que s’hi acostin amb un petit detall commemoratiu del Dia mundial de la higiene de mans 2016.