L’Institut Pompeu Fabra supera amb nota el primer dia com a seu dels exàmens de Selectivitat

1294
Selectivitat 2020

Prop de 40.000 estudiants de tot Catalunya han iniciat avui els exàmens de Selectivitat a 216 centres, entre universitats i instituts, repartits en 63 municipis. La mesura ha permès reduir els desplaçaments al mínim possible. L’Institut Pompeu Fabra de Martorell ha estat una de les seus habilitades, on s’estan examinant 165 alumnes de la nostra població i també de Gelida. La jornada s’ha desenvolupat amb normalitat, seguint les normes de seguretat i distància social establertes per la Generalitat. Els exàmens s’allargaran fins al 10 de juliol.

Aquesta està sent una Selectivitat atípica. Els alumnes han de duu mascareta a l’entrada i sortida de les aules, tot i que no és obligatòria per fer l’examen un cop està tothom assegut, però sí abans que es recullin els tests. S’han hagut de rentar les mans amb solució hidroalcohòlica prèvia i posteriorment. Han hagut de mantenir la distància interpersonal d’un radi de dos metres i l’aforament ha estat d’una cinquena part de la capacitat.

L’entrada a l’aula s’ha fet esglaonadament i seguint els recorreguts marcats. Els passadissos només han pogut ser ocupats en el moment d’accedir a les classes. Els alumnes s’han emportat aigua i menjar, ja que les màquines expenedores i les fonts havien d’estar desactivades.

El director de l’Institut Pompeu Fabra, Xavier Joseph, valora “de forma excel·lent l’organització, l’ordre i tranquil·litat que s’ha viscut al centre. Els alumnes s’han sentit menys nerviosos que en d’altres ocasions, ja que estan en el seu àmbit. Destacar el bon ambient de treball, el bon ambient d’examen i la preparació extraordinària”.

Xavier Joseph, director Institut Pompeu Fabra

Els horaris dels exàmens s’han hagut d’adaptar a l’emergència sanitària. Hi ha tres franges, a les 9.00, a les 12.00 i a les 15.00h. L’objectiu és evitar permanències innecessàries dels estudiants a les seus de les proves i impedir aglomeracions. Les matèries més nombroses de la fase general s’han repartit en tres dies i en les dues primeres franges de cada jornada. L’última franja de cada dia i el divendres es destinarà a les assignatures específiques, sovint amb menys alumnes.

El primer examen ha estat la prova de Llengua castellana i Literatura. La segona prova ha estat la de les optatives, segons el tipus de batxillerat: Ciències de la terra i Medi ambient, Fonaments de les arts o Matemàtiques aplicades a les ciències socials. A la tarda, s’han fet les proves d’altres matèries optatives: Anàlisi musical, història de l’art i física.

Demà dimecres es farà l’examen de Llengua catalana i Literatura, Llengua estrangera, Electrònica, Economia de l’empresa i Literatura catalana. Dijous serà el torn d’Història, Dibuix artístic, Llatí, Matemàtiques, Dibuix tècnic, Història de la filosofia i Literatura castellana. L’últim dia, el 10 de juliol, s’examinaran de Química, Disseny, Geografia, Biologia, Cultura audiovisual, Grec i Tecnologia industrial.

“Amics meus que van ser la Selectivitat l’any passat es van haver d’aixecar molt d’hora per anar a Barcelona. Aquest any, ens hem pogut llevar a l’hora que més o menys ho fem per anar a l’Institut”, explica la Laia Rodríguez, alumna de l’Institut Joan Oró que vol estudiar un doble grau de Filologia anglesa i castellana. La jove assegura que l’examen li ha anat força bé, però que li preocupa la penalització de les faltes d’ortografia.

Laia Rodríguez, alumna Institut Joan Oró

Neila Garcia, alumna del Pompeu Fabra, vol estudiar Audiovisuals. Comenta que “al principi no vam tenir molta informació i vam haver de fer classes online, però no és el mateix que fer-les presencials. Hem anant venint a l’institut les darreres setmanes, però molts alumnes preferien seguir estudiant a casa seva”. Garcia reconeix que ha estat molt més còmode fer l’examen al seu propi institut.

Neila Garcia, alumna Institut Pompeu Fabra

“El nivell de la prova ha estat com altres anys, però ens deixaven escollir més opcions i ha estat una mica més fàcil”, afirma Sergi Díaz, alumne de l’Institut Gelida. L’estudiant, que vol entrar a Enginyeria informàtica, diu que ha estat complicat estudiar durant el confinament, sense classes presencials, però amb esforç ho ha pogut aconseguir.

Sergi Díaz, alumne Institut Gelida

Les notes de la Selectivitat sortiran el 27 de juliol i es podrà sol·licitar una revisió d’examen els dies 27 i 29. El 9 de setembre sortirà el resultat de la revisió i, a dia d’avui, encara no hi ha data perquè els alumnes que ho demanin puguin veure les proves corregides.

La preinscripció universitària per al primer curs del grau es podrà fer a través del portal d’accés a la universitat entre els dies 23 de juny i 29 de juliol. Es podran fer canvis en les preferències d’universitats fins al 29 de juliol. La primera assignació de places es farà el 6 d’agost, dia en què se sabran les notes de tall. La matrícula de la primera preferència es podrà fer entre el 7 i el 10 de setembre. La segona assignació es farà el 18 de setembre i la matriculació corresponent es podrà fer entre els dies 21 i 23 de setembre.