Presentació 'Ermita' de Jordi Llavina
Presentació 'Ermita' de Jordi Llavina

Jordi Llavina, escriptor, poeta i crític literari, ha presentat Ermita aquest dimarts a la Biblioteca. Es tracta d’un poema narratiu en què l’escriptor explica una pujada a peu a l’ermita de Sant Pere del Puig, a la Selva del Camp, que li serveix per activar els records i reflexionar sobre la vida. El gelidenc ha estat acompanyat pel regidor de Cultura, Sergi Corral, i pels poetes martorellencs Ricard Garcia i Ana Brantuas.

Ermita és un poema únic de 1.400 versos octosíl·labs que descriu la pujada física a Sant Pere del Puig, des d’on es divisa el Camp de Tarragona i el Mediterrani. Durant l’ascens, Llavina viatja als records, a les arrels familiars, als anys passats, a les lliçons apreses i als anhels futurs.

“És un paisatge real que és el 50% de la meva sang. Curiosament, de petit mai no m’hi havia sentit del tot bé, hi anava sense un gran entusiasme. Però, cap als 30 anys, vaig descobrir que hi havia una part molt important de mi que formava part d’allà. Tantes coses havia fet en aquell entorn que encara hi eren. Aquest llibre m’ha ajudat a desvetllar-les”, ha explicat l’autor.

Jordi Llavina, poeta

La natura pren un protagonisme que va més enllà de la pura descripció per compartir el lirisme i els sentiments personals del poeta sobre la fugacitat, el dolor, la joia, l’amistat, l’amor, el sexe, la religió i la pèrdua, ha indicat.

Jordi Llavina, poeta

Llavina ha afirmat que “els escriptors sabem quan un llibre és diferent i aquest ho és, perquè quan vaig començar a escriure’l ja no vaig poder parar. Un primer vers que atzarosament et ve al cap, l’escrius i vas desgranant tot el poema. En aquest cas és un passeig, però també un aprofundiment en un mateix, i en qüestions que considero fonamentals de l’experiència humana i del sentir del temps”.

Jordi Llavina, poeta

L’edició d’Ermita es complementa amb l’apartat ‘L’ermita, en un plec de fotografies’, 22 imatges en blanc i negre de Josep Massana, i amb un epíleg redactat per Mònica Miró i Vinaixa. El poema va ser distingit amb el Premi Lletra d’Or l’1 d’octubre passat.