Llibres, xerrades, teatre, projeccions i un musical per retre homenatge a Francesc Pujols

296

Per commemorar el 50è aniversari de la mort de Francesc Pujols, la fundació que porta el seu nom ha programat aquest 2012 una colla d’actes. A la tardor arribaran els plats forts del cinquantenari. El 4 d’octubre es presentarà la reedició del Concepte general de la ciència catalana, a càrrec d’Edicions Andana. Una altra novetat editorial que arribarà el 12 de desembre és la ‘Petita història de Francesc Pujols’, que Pilarín Bayés il·lustrarà i l’Editorial Mediterrània publicarà.

‘Francesc Pujols. El musical’, el 23 de desembre
A banda dels llibres, l’Ateneu Barcelonès i la torre de les hores acolliran durant l’octubre i novembre diverses xerrades i taules rodones de l’artista a càrrec de Francesc Canosa, de Lluís Solà i Dachs i de la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona; i la Filmoteca de Catalunya ha programat el 7 de novembre la projecció de la gravació d’una trobada entre Pujols i Dalí a Martorell el 1956. Els actes acabaran el 23 de desembre a l’Auditori amb la presentació de ‘Francesc Pujols. El musical’, que prepara el músic martorellenc Xavier Pagès.

Pujols, un referent
Pujols va ser escriptor, autor teatral, periodista i, sobretot, pensador català. Nascut a Barcelona el 1882 en una família benestant, va poder viure de rendes i dedicar-se a les lletres. Primer, fent de poeta: Joan Maragall va apadrinar-lo el 1904 en aquesta activitat, que va abandonar aviat per dedicar-se a la crítica d’art i interpretar l’obra de Gaudí. També va dirigir la revista satírica ‘Papitu’.

La seva obra clau va ser Concepte general de la ciència catalana, en què defensa l’existència d’un corrent filosòfic genuïnament català iniciat per Ramon Llull. Instal·lat des del 1926 a la seva casa de Martorell, a La Torre de les Hores, va viure-hi fins a la seva mort el 1962, ara fa 50 anys.