Lliuren els diplomes acreditatius als participants del Circuit d’Acollida Local

338

Una vintena de persones immigrades han participat, aquest matí, en l’acte de lliurament de diplomes del Circuit d’Acollida Local que promouen els Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Martorell. Aquest servei municipal tracta, cas per cas, la situació de les persones que han arribat al municipi, i els ofereix un itinerari formatiu en els àmbits laboral, sòciocultural i lingüístic.

L’acte ha estat presidit per la regidora de Joventut i Benestar Social, Cristina Dalmau, qui ha recordat que “aquest circuit dóna la possibilitat a les persones immigrades de tenir un contacte més proper amb la seva nova realitat. Bona prova de l’èxit del programa és veure la satisfacció dels participants”. Durant els primers sis mesos d’any, han participat una seixantena de persones, de les quals més de la meitat (35) han accedit a la formació.

Programa d’adaptació a la nova realitat

El Circuit d’Acollida Local s’emmarca dins la Llei d’Acollida de Persones Estrangeres i de les Retornades a Catalunya impulsada pel govern de la Generalitat de Catalunya el 2010. A Martorell, el programa s’adreça a persones immigrades, refugiades i retornades. Els atén de manera individual i els orienta cap a accions formatives en els àmbits de coneixement de la societat i de l’entorn –a través del Coneix Martorell, que els fa descobrir els serveis, les tradicions i la cultura locals-, en el laboral -drets i deures laborals, recerca activa de feina, tipus de contractació, com sindicar-se i coneixement de les lleis i obligacions laborals-, i el lingüístic –tallers de llengua de català i de castellà-.

La tècnica del Servei d’Acollida, Diversitat i Accions Comunitàries dels Serveis Socials Bàsics Lola Romero explica que “l’acte de lliurament de diplomes representa l’acreditació de la formació rebuda per les persones participants al circuit. Durant aquest temps les persones reben acollida i orientació, tutoratge i un seguiment que finalitza amb l’acreditació de la formació”. També són derivades a altres serveis per aprofundir en els coneixements com ara al Centre de Fomació d’Adults, al Centre Per a la Normalització Lingüística (CNLP) i d’altres associacions.

La formació que reben els participants ve determinada per la Llei d’Acollida de Persones Estrangeres i de les Retornades a Catalunya. A Martorell, s’agrupen en tres àrees: Coneix Martorell (15 hores de durada), El Safareix (45 hores) i un mòdul laboral amb el Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE), de 15 hores més. Les activitats que es realitzen compten amb la col·laboració dels departaments municipals de Museus, Participació Ciutadana, Ensenyament, Medi Ambient, i Benestar Social.

El perfil dels usuaris al Circuit d’Acollida Local és molt variat, de totes les edats, en situació regular o bé pendent de regularització. El servei atén a persones acabades d’arribar i que volen regularitzar la seva situació i permís de residència i, també, persones que opten a la nacionalització.