Lluís Llach: “iniciem l’època més determinant del procés, el suport de la gent és cabdal”

377

L’Assemblea Nacional Catalana Martorell-Castellví de Rosanes ha organitzat, aquest vespre al Centre Cultural, un col·loqui amb Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí. El parlamentari ha animat la ciutadania a mantenir viva la convicció, com a element bàsic per a enfortir el procés independentista. Entre el públic, l’alcalde Xavier Fonollosa i alguns regidors de l’equip de govern. La Coral Ars Nova li ha regalat una versió de la cançó Que tinguem sort.

Lluís Llach ha recordat que el 27S “va ser una experiència electoral magnífica i un triomf absolut de l’independentisme”, malgrat demoscòpicament es pronostiqués el contrari. Ha reconegut “l’històric pas al costat d’Artus Mas” i ha lloat “el tarannà decididament independentista, modern, republicà i democràtic” del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Però sens dubte, la baula més important en el camí cap a la Independència sou vosaltres. Iniciem l’època més determinant d’aquest procés, està tot calendaritzat i el vostre paper és cabdal. Sense vosaltres, no serà possible. Espero mantenir viva la vostra convicció, element bàsic més enllà dels encerts i desencerts en política”, ha dit.

Una Catalunya jurídicament diferent
Segons el full de ruta previst, “el proper 11 de Setembre ja s’hauran aprovat les tres lleis que configuraran les estructures d’estat més importants: Tributs, Seguretat Social i Transitorietat Jurídica; aquesta darrera permetrà que Catalunya sigui sobirana i que els catalans només hagin de complir les lleis que aprovi el seu Parlament”, essent subsidiàries les espanyoles. “La resposta de l’Estat no sabem quina serà, però imagino que serà dura i requerirà d’una resposta proporcionada, sobretot vostra”. Superat aquest punt, “el referèndum està previst per a la segona quinzena de setembre de 2017”.

Preparats per a la desobediència
Preguntat per la imminent inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Llach ha dit que “no podem acceptar que un Tribunal Constitucional, amb aquests precedents de qualitat jurídica, ens digui què s’ha de fer amb la nostra presidenta. No acceptarem cap tipus de represàlia per haver permès a la ciutadania debatre. La pretensió ha estat que l’autocensura funcioni en un Parlament democràtic com el nostre, però la resposta serà la desobediència i és quan la gent serà important. Si no hi sou, som molt febles”.

“No lluitem contra Espanya, sí contra l’Estat espanyol”
Llach ha criticat els mitjans de comunicació unionistes per intentar “desmobilitzar i desmotivar” la gent, així com per no donar-los veu per tal d’explicar, a la gent catalana que se sent espanyola i consumeix aquests mitjans, que “a la futura República Catalana podran exercir la seva espanyolitat i realitzar la seva ciutadania millor que a Espanya”. El parlamentari ha subratllat que “no lluitem contra Espanya, sinó contra un càncer que es diu Estat espanyol, arrapat al poder des de fa centenars d’anys i repartit per totes les comunitats autònomes fetes a imatge i semblança. Catalunya té els mateixos problemes que Espanya, però nosaltres podem escapar”.

Suport internacional
El diputat ha reconegut que “mentre no posem un mandat democràtic seriós sobre la taula, no rebrem suports internacionals reals”. A partir d’aquí, “ens obligareu a prendre posició i jugaran els interessos i les conviccions de cada país. Catalunya té uns interessos poderossíssims per posar sobre la taula. Som el motor d’una regió europea i no podran arriscar-se a que aquest motor perilli. Hi ha molt països que són molt favorables, sobretot de petita dimensió”.