L’obra pública, l’ocupació i les ajudes socials, prioritats del pressupost municipal de 2018

1006
Ple Municipal Novembre 2017. Ple de Pressupostos
Ple Municipal Novembre 2017

El pressupost de l’Ajuntament de Martorell per al 2018 serà de més 38 milions i mig d’euros, amb increment de més del 6,5% respecte l’any anterior, i prioritzarà les inversions a la via pública, la creació de llocs de treball -ajudant les petites empreses i el comerç- i els programes socials per a persones en situacions de vulnerabilitat. El regidor d’Hisenda, Josep Casasayas, va qualificar-lo de “realista” i va explicar que segueix la línia de l’any anterior i que no s’apugen els impostos. Els Ple va aprovar-lo de manera inicial anit, amb el suport del govern -PdCat i ERC- i l’abstenció de tots els regidors a l’oposició.

La xifra total “representa una pujada de més del 6,5% respecte el 2017. És un pressupost continuista, que manté la línia dels darrers anys i que s’ajusta al fet que no apugem els impostos, per quart any consecutiu. Un fet que volem mantenir sempre que sigui possible”, exposava Casasayas.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Martorell

Del pressupost de 2018, 36.386.064,93 euros corresponen a l’Ajuntament;12.003.606,27 euros al Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones i 121.360 euros a Gesol s.l. (un 2,5% més). Cal tenir en compte, però, que el pressupost total de Martorell és de 38.645.894,33 euros perquè l’Ajuntament transfereix internament uns 10 milions d’euros al Patronat (els 2 milions restants del pressupost d’aquest organisme provenen d’ingressos propis del Patronat per prestació de serveis) i també aporta part dels diners dels que disposa l’empresa pública Gesol.

El capítol 1 de despeses recull les retribucions i cotitzacions a la seguretat social, tant del personal municipal i com dels òrgans de govern, i és el capítol més elevat, amb més de 14,5 milions d’euros (i puja un 3,5% respecte el 2017). “Comptem amb una plantilla de 420 treballadors i som una població en la qual l’externalització de serveis és molt baixa”, destacava el regidor d’Hisenda. Per darrera se situa el capítol 2, despesa en bens corrents i serveis, amb prop de 14 milions per pagar “les factures de subministraments de gas, electricitat, el manteniment i neteja dels edificis municipals i la via pública. Casasayas va remarcar que “l’endeutament del nostre Ajuntament és de tan sols un 47%, molt per sota del 75% que recomana l’Estat”.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Martorell

El nou pavelló i un parc multiaventura a Can Cases, algunes de les inversions del proper any

L’estalvi generat en el pressupost de 2017 s’incorporarà en el capítol d’inversions de l’any vinent, “són les obres que l’Ajuntament fa per millorar el poble. Ja fa 12 anys que actuem a carrers i places i tenim pràcticament enllestides actuacions a tots els barris”. Casasayas va destacar que ara “la principal inversió de 2018 serà la construcció del Pavelló Triple Esportiu de Can Cases, amb una partida de 3,2 milions d’euros”. També es va referir als projectes per millorar la via pública o PRIAPS (prop de 400.000 euros), les actuacions en edificis municipals (375.000), la creació del Parc Multiaventura a Can Cases (300.000), els pressupostos participatius (200.000) o la creació del Parc Fluvial de l’Anoia (100.000).

Finalment, el regidor d’Hisenda destacava que el consistori amortitzarà prop de 3 milions d’euros, que es recullen en el capítol 9 (Passius financers), que són retorn de crèdits concedits.

En el capítol 4 (Transferències corrents), es recullen les subvencions i ajuts econòmics, amb els quals “prioritzarem la creació d’ocupació amb ajudes a empreses que contractin martorellencs durant més de 6 mesos i dotarem de subvencions el comerç local, les associacions de comerciants i el Mercat Municipal”. Alhora, “hi haurà una partida de 600.000 euros per a ajudes socials a la gent que ho necessiti. Les destinem a serveis com ara la compra de llibres, els menjadors escolars i els serveis d’atenció domiciliària, entre d’altres”.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Martorell

Abstenció de l’oposició

El pressupost es va aprovar amb els 11 vots de l’equip de govern del PdCat i ERC i l’abstenció dels 10 regidors a l’oposició -PSC, Movem Martorell, PP i Som Martorell-. El regidor del PSC Lluís Tomás va formular un seguit de consultes sobre els ingressos i les despeses i va dir que “destaquem en positiu que el pressupost de 2018 s’hagi fet en base als ingressos que s’acabaran fent el 2017. Crec que és una bona pràctica, basada en la realitat”.

Lluís Tomás, portaveu del PSC

José Simón (Movem Martorell) va lamentar “la manca de temps per poder entrar les propostes i arribar a consensos. Creiem que el pressupost és continuista i volem fer-los una proposta que els ingressos municipals siguin progressius en base als ingressos de cada ciutadà. És a dir, que la gent pagui en funció del que té”.

José Simón, portaveu de Movem Martorell

El regidor popular, Vicente Casal, també es va abstenir perquè està d’acord “amb les inversions i amb el fet que els impostos es mantinguin”. Però va posar de relleu que “al meu grup el frena a votar a favor que, en l’aprovació de la plantilla del personal del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones, encara no hagin arribat a un acord amb els treballadors”.

Vicente Casal, portaveu del PP

El regidor de Som Martorell, Sergio Rodríguez, es va abstenir tot i que no va fer ús del seu torn de paraula.