‘Los Reyes’, un documental protagonitzat per dos gossos de carrer

259

La Casa de Cultura projectarà el proper dissabte, 15 de juny, a les 18.30h, Los Reyes, dins el cicle ‘Documental del mes’. Los Reyes és l’skatepark més antic de Santiago de Xile. Però els veritables reis d’aquesta història són en Fútbol i la Chola, dos gossos que han convertit en la seva llar aquest espai obert ple de patinets i adolescents rebels.

A la Chola li encanta jugar amb pilotes que va trobant pel parc, les situa a la vora de les piscines on els patinadors fan els seus trucs i les atrapa just abans que caiguin. En Fútbol, el gos més vell, mira a la Chola amb impaciència i lladra perquè deixi caure les pilotes. Al mateix moment, però fora de quadre, escoltem les veus dels adolescents parlant de la seva vida i explicant les seves històries, tan aviat còmiques com dramàtiques.

Es calcula que només a Xile hi ha prop de 350 mil gossos i gats abandonats, una problemàtica creixent a totes les ciutats del món. Però aquesta no és una història d’abandonament, sinó una proposta per elevar una parella de gossos a protagonistes i captar el món que els rodeja des de la seva perspectiva. La Bettina Perut, codirectora del film, ho descriu com “una pel·lícula sobre un microcosmos vist des del dia a dia d’una parella de gossos meravellosos que s’estimen i viuen rodejats d’insectes, autopistes i adolescents humans intentant encarrilar la seva vida de forma una mica maldestre”.

Los Reyes es converteix així en una proposta audiovisual, arriscada i valenta, de dos directors que entenen el cinema documental com una exploració plàstica i social. La relació entre tots els elements és capaç de crear una gran experiència cinematogràfica on, igual que una tarda patinant o prenent el sol al parc, es respira un alè de llibertat en un món estressant.