Malalts de fibrosi pulmonar idiopàtica faran marxa nòrdica al Parc Fluvial aquest dimecres

1216
Marxa nòrdica
Marxa nòrdica

Aquest dimecres, 26 de febrer, una trentena d’afectats de fibrosi pulmonar idiopàtica i altres malalties pulmonars minoritàries participarà en una sortida de marxa nòrdica al Parc Fluvial de Martorell. La nostra població s’afegeix al programa de caminades setmanals per l’entorn del Baix Llobregat que condueix l’empresa Rural Salut amb el suport de l’Hospital de Bellvitge.

El punt de trobada serà l’aparcament del carrer del Riu -al costat del pont del Diable-, a les 10.45h. Durant unes dues hores, es passejarà pels camins de terra situats entre les ribes dretes del Llobregat i de l’Anoia, acompanyats d’uns bastons especials per a marxa nòrdica. Una convocatòria que és oberta no només als afectats d’aquestes malalties respiratòries, sinó també a altres persones que s’hi vulguin afegir.

Ester Corrales és responsable de Rural Salut -d’activitats lúdiques de promoció de la salut a la natura- i conductora del programa. Apunta que “la zona del Parc Fluvial de Martorell és molt adequada per a l’activitat perquè és un espai pla, segur, tranquil, verd i natural, inclòs en el circuit de caminades saludables de l’Ajuntament”.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

Cada caminada aporta als pacients “una dosi d’activitat física i la descoberta del territori amb la marxa nòrdica, que és una manera de caminar en la que utilitzem tot el cos, fent servir els braços i el tronc superior, amb l’ajut d’uns bastons especials per a impulsar-se i repartir l’esforç”. Com a conseqüència, “el malalt fa cada cop més metres i redueix la sensació d’esforç. Això l’ajuda a millorar la seva qualitat de vida i a tenir sensació de benestar i la percepció que no es cansarà si camina”.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

La fibrosi pulmonar idiopàtica és una malaltia minoritària de causa desconeguda i que actualment no té cura, que “va generant fibres als pulmons, que provoquen una sensació d’ofec als malalts i una dura qualitat de vida”. Corrales detalla que “sovint la malaltia provoca sedentarisme: els malalts no volen ni poden fer activitat física, i això els provoca aïllament social”. Afegeix que és “una malaltia molt lenta, difícil de diagnosticar de manera precoç”.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

El programa de marxa nòrdica per a persones amb aquest tipus de malaltia pulmonar es va posar en marxa l’any 2015 a l’Hospital de Bellvitge a proposta de Rural Salut “com a prescripció d’activitat física”, apunta Corrales.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

Ester Corrales és una de les instructores de les caminades, ha estat directora d’infermeria de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i promotora del projecte empresarial Rural Salut, conjuntament amb Natxo Oñatibia. Aquesta empresa organitza activitats de promoció de la salut a l’aire lliure per a ajuntaments, escoles, empreses, hospitals i centres de salut.