Malet: “Si no m’hagués criat a Martorell no tindria els valors per fer cultura a l’exterior”

718
Pregó d'Oriol Malet. Festa Major 2019
Pregó d'Oriol Malet. Festa Major 2019

L’il·lustrador martorellenc Oriol Malet ha obert la Festa Major 2019 amb un pregó ple de referents locals al voltant de l’art i la cultura com a forma de reivindicació i de transformació. S’ha referit a tres aspectes que el van fer créixer des de Martorell en la seva dedicació artística: els còmics, el rock i l’art après a l’Escola de Ca l’Oller. Prop de 400 persones s’han aplegat a la plaça de la Vila per escoltar-lo.

Malet (Martorell, 1975) és llicenciat en Belles Arts i ha anat adquirint reconeixement nacional i internacional, que l’ha portat a col·laborar regularment amb La Vanguardia, Timeout i JotDown, a publicar junt amb John Carlin el llibre Mandela i el General a 7 països i a il·lustrar escenes del judici dels presos independentistes a Judici a la Democràcia, publicat aquest juliol.

El creador s’ha definit com “un defensor radical del poder transformador de l’art i de la cultura alta, baixa, popular, la cultureta, la contracultura i la de poble”. Ha reivindicat “el localisme. Som de poble! Una de les millors maneres d’accedir a l’universal és des del món local, i sense haver-me criat en un poble del Baix Llobregat com aquest, no hagués adquirit uns valors que considero claus per crear cultura cap enfora”.

Pregó d'Oriol Malet. Festa Major 2019 (Fotografia: Cristina Sánchez)
Pregó d’Oriol Malet. Festa Major 2019 (Fotografia: Cristina Sánchez)

“Els còmics, el rock i l’art m’han fet créixer”

El pregoner ha recordat les experiències vitals i la gent de Martorell que l’han fet créixer com a il·lustrador fins a assolir l’actual reconeixement internacional. Ha parlat “de 3 eixos: els còmics, el rock i l’art”. Ha recordat llocs importants per ell, com les llibreries, la Biblioteca –on va rebre els primers encàrrecs de cartells- o el Punt Nord, on va fer els primers cartells remunerats. També ha posat en valor “el rock i aquell festival d’estiu, el Martorock, que va fer tant per tots aquells joves melenuts”.

Finalment, s’ha referit a l’art “en majúscules” i la importància que per ell va tenir ser alumne “de l’Escola d’Arts de Ca l’Oller, de conviure amb els companys dels Amics de l’Art i, sobretot, dels millors professors que vaig tenir, el Lluís Rodríguez i la Carme Pardo. Va ser la meva principal escola d’art i no entenc la seva desaparició quan era un espai que funcionava molt bé. Allà hi vaig aprendre que l’art és la cultura de la reivindicació i els ho dec tot”.

En acabar el pregó, s’han llençat des del balcó de l’Ajuntament els tres coets que donen per iniciada la festa. L’Alcalde, Xavier Fonollosa, ha desitjat “que tothom deixi aparcades les cabòries, els maldecaps i els problemes, perquè estem de festa i tenim tres dies que hem de gaudir i passar-ho bé. Hem pensat una Festa Major per tothom, petits, joves i grans, i cal saber passar-ho bé com sempre fem, amb civisme, respecte i bona convivència”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El nou regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l’Ajuntament, Andreu González Castro, ha destacat que viu la seva primera Festa Major en el càrrec “amb molta expectació i ganes que tot surti bé”. Ha reconegut que serà difícil “portar cada any de pregoner una persona de Martorell amb projecció internacional com l’Oriol”, i ha definit el programa d’actes com a “atractiu, amb una variada oferta que pot agradar tothom, amb un bon cartell musical i activitats que repetim perquè funcionen”.

Andreu González, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l'Ajuntament de Martorell

Les colles de cultura popular prenen el relleu

La integrant dels Gegants de Martorell Anna Cetó ha anunciat les actuacions de les colles de cultura popular que han tingut lloc al mig de la plaça: els visitants Serrallongues de Sant Quintí de Mediona i els locals dels Bastoners, Capgrossos, Gegants petits, Diable Petit i el Diable i la Velleta. Tot seguit, han desfilat fins la plaça de l’Església. Passant per davant de les parades de l’Artesanàlia, dedicades al món del còmic.

Després de la sessió de cinema a la fresca, amb la projecció de Tadeu Jones 2. El secret del Rei Mides, la nit ha continuat amb el 7è Cercanit, una oportunitat de lluiment del Diable, la Velleta i els Capgrossos, amb el ritme de les Zebrass Marxing Band. El cercavila ha finalitzat a la plaça de l’Església, on ha començat la Festa Petarda, un compendi dels èxits musicals d’avui i de sempre, mentre a El Progrés es vivia el sopar i ball de gala de Festa Major.