Mans Mercedàries agraeix el suport al Camp de Treball d’Equador i anuncia els nous projectes

1805
Mans Mercedàries. Xerrada del 23è Camp de Treball
Mans Mercedàries. Xerrada del 23è Camp de Treball

L’ONG Mans Mercedàries va agrair als voluntaris, socis, patrons, comerços, empreses i institucions el suport que ha fet possible el 23è Camp de Treball del del passat estiu a l’Equador. Ho va fer en un acte a l’auditori Joan Cererols, aquest divendres. L’entitat va detallar la reconstrucció feta a dues escoles, amb l’acompanyament d’imatges i vídeos, i va avançar que tornarà a Angola l’estiu vinent.

“La gent d’aquí tenim la sort de viure en un tros de món on la terra és benigna, amb bon clima i amb la relativa tranquil·litat de sortir al carrer i que tot sigui al seu lloc. Per contra, no ens podem imaginar què representa viure en un país on de sobte la terra s’esberla, cauen les cases i pedres i només se senten els xiscles, els plors i la desesperació de qui no troba la seva família, i el silenci de la mort. Això és l’Equador, que viu amb la por que la terra protesti, que se t’obri de cop i et xucli”. La cooperant Montse Torras va explicar així les conseqüències del devastador terratrèmol que va patir el país l’any 2016, que va causar nombroses pèrdues humanes i que va afectar dos dels centres d’ensenyament mercedaris.

Reconstrucció d’una escola

Per aquest motiu, l’ONG va centrar esforços en reconstruir l’escola Mercedes de la localitat de Calceta. Les obres es van iniciar a principis d’any i, al juliol, un equip de cooperants va posar la cirereta “pintant i decorant el centre i fent tallers, jocs i classes de formació a uns 800 nens i nenes. No només a Calceta, sinó també a l’altre centre afectat, a la veïna localitat de Junín”, explicava Torras. Un recull de fotografies i un vídeo van complementar els parlaments.

Montse Torras, cooperant de Mans Mercedàries

L’ONG va donar les gràcies als voluntaris del 23è Camp de Treball, als socis i patrons de l’entitat, a l’escola, AMPA i alumnes que han organitzat actes solidaris per recollir diners per al projecte i a les aportacions de diners i material solidari dels col·laboradors -particulars, comerços i empreses- i de les institucions: “l’Ajuntament de Martorell ens ha donat un gran suport econòmic, però alhora han estat presents en les nostres activitats, i això per a nosaltres és molt important”.

Per això, van convidar a pujar a l’escenari a l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, a la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, i a la tècnica de Cooperació Sílvia Companyó, i els van lliurar un present. L’alcalde va destacar que “som nosaltres qui hem de donar les gràcies a l’ONG, i molt especialment a la Montse Torras i el Ton Toset, que són les ànimes que la fan funcionar”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Propera destinació: Angola

Mans Mercedàries ja treballa en el 24è Camp de Treball, que “es farà a Angola. Anirem a Luanda, la capital, per construir un centre infantil, de promoció i alfabetització de la dona i de trobada de les famílies en un barri amb alt risc social. I també tornarem a l’orfenat Kudielela de Malange, on treballa la martorellenca Josefina Cortadella, per fer tallers, jocs i classes”, detallava Torras.

També va explicar la cooperant que el proper 19 de novembre s’inaugurarà el projecte Kutala, dissenyat per Ignasi Aballí, en el que “els infants han après a fotografiar espais, a revelar fotografies i a fer-ne una exposició a Vila Matilde”. La mostra arribarà ara a Martorell i es podrà veure a l’Enrajolada fins Nadal. L’entitat, a més, prepara activitats per commemorar, l’any vinent, el 800 aniversari de les missions de La Mercè arreu del món.