Mans Mercedàries ha inaugurat aquest dijous a El Círcol l’exposició sobre els 20 anys de l’ONG. Dues dècades estenent la mà a les missions mercedàries al tercer món, a través de 24 camps de treball a Moçambic, Angola, Perú, Guatemala, Equador, Filipines i Kenya. L’entitat ha agraït el suport dels seus padrins, socis i empreses col·laboradores, així com la implicació de l’Ajuntament de Martorell per finançar els seus projectes.
El 10 de desembre de 1998 va néixer l’ONG Mans Mercedàries al Col·legi La Mercè de Martorell, després de l’experiència viscuda per uns professors en una Missió Mercedària a l’aldea de N’Kondedzi (Moçambic). Aquesta aldea va ser creada per la religiosa mercedària Maria Felisa Martín amb 300 leprosos l’any 1976. Els voluntaris van ajudar en el projecte d’un parc infantil, ha recordat Montse Torras, membre de l’ONG.
Montse Torras, membre Mans Mercedàries
L’any 2001 van tornar a N’Kondedzi per col·laborar en la construcció d’un centre nutricional infantil, en el què seria el 1r Camp de Treball de l’ONG. Quatre anys més tard finalitza el projecte, i ajuden a decorar i equipar les estances.
A Moçambic van viatjar, novament, l’estiu de 2009, en el 10è aniversari de l’ONG, per rehabilitar l’Orfenat Lar Nossa Senhora da Paz d’Inhamizua-Beira i desenvolupar el programa de nutrició a infants de mares amb VIH a N’kondedzi. L’any 2011, s’impliquen en la construcció del Centre Infantil Lutgarda a Katembe, on hi tornen dos anys més tard per equipar-lo, i l’any 2015 per acabar de pintar i decorar els espais.
El 2003, van iniciar el projecte de l’Orfenat Kudielela a la ciutat de Malanje (Angola), on hi tornen el 2007 per fer-hi obres de millora. El 2010 i 2011, ajudaran a finançar les obres d’ampliació de l’orfenat i compraran un cotxe per al transport dels infants. L’any 2014, hi van realitzar tasques d’ampliació al Centre Mèdic As Mercès. El 2016 i aquest estiu passat van construir un centre educatiu per a nenes i d’alfabetització i promoció de la dona al barri de Bemfica.
A Perú, l’any 2004 van fer la primera fase d’una granja escola a Lima, i a Guatemala, al 2006, un centre de formació per a la dona i llar d’infants a Jocotenango. A més, ajuden a finalitzar la construcció de l’oratori i centre social del barri de Vista Hermosa.
L’ONG va aportar finançament, l’any 2008, per a la construcció de dues aules a l’escola La Merced al barri de Durán a Guayaquil (Equador). També van duu a terme la construcció de quatre sales polivalents per a joves a les aldees de Dayuma i Taracoa, i van finançar l’equipament de quatre centres educatius. A Equador van tornar l’any passat per reconstruir l’Escola Mercedes de Calceta, devastada pels terratrèmols que va patir el país.
Els voluntaris de Mans Mercedàries també van estar a Filipines l’any 2012 per aixecar un Centre Educatiu al barri de Bagong Silang de Manila. Kenya va ser un dels destins dels camp de treball de 2015 i 2016, on van fer una escola i centre social al barri d’Ongata Rongai (Nairobi), i la primera planta de l’Escola Kindergarten Our Lady of Mercy.
25è Camp de Treball a Moçambic
El president de Mans Mercedàries, Ton Toset, ha recordat que una desena de voluntaris tornaran a Moçambic l’estiu vinent, on va començar tot. El principal punt d’acció serà l’Orfenat Lar Tiberíades de Katembe, prop de la capital Maputo. Alhora, tenen previst fer una estada a l’Orfenat Lar Nossa Senhora da Paz d’Inhamizua-Beira, i a la leproseria de N’Kondedzi.
Ton Toset, president Mans Mercedàries
Mans Mercedàries porta 20 anys prenent consciència de les mancances i necessitats que hi ha al món i transmetent la importància del valor de la solidaritat, ha remarcat Montse Torras. Recapten fons i béns per tirar endavant els projectes de les mercedàries missioneres, gràcies al suport de socis, padrins, empreses col·laboradores i ajuntaments, com el de Martorell.
Montse Torras, membre Mans Mercedàries
L’alcalde Xavier Fonollosa ha posat en valor “el foment de l’esperit solidari de l’ONG” i els hi ha agraït “la feina incansable i desinteressada per construir un poble amb valors i cada dia millor”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, ha destacat, especialment, la feina de la Montse Torras i el Ton Toset, “ànimes de l’entitat”, i el fet que l’ONG és una de les més antigues, properes i actives que hi ha a Martorell.
Míriam Riera, regidora de Cooperació
L’exposició sobre els 20 anys de l’ONG Mans Mercedàries es podrà visitar fins al 10 de desembre a El Círcol. La mostra dedica, a més, un espai per commemorar el 20è aniversari de l’Associació d’Exalumnes de La Mercè, presidida per Josefina Lladó.