Mans Mercedàries marxa dissabte a Moçambic, origen de l’ONG fa dues dècades

1695
Moçambic ONG Mans Mercedàries
Moçambic ONG Mans Mercedàries

Del 6 de juliol al 6 d’agost, nou voluntaris de Mans Mercedàries marxaran a Moçambic en el 25è Camp de Treball de l’ONG. Els membres de l’entitat Montse Torras i Ton Toset avancen que, durant dues setmanes, seran a Katembe amb les nenes del Lar Tiberiades fent jocs, tallers, classes i excursions. També ajudaran a reconstruir Beira, la segona ciutat més important del país, que ha quedat pràcticament destruïda pel pas del cicló Idai. Acabaran el viatge a N’Kondedzi, on aprofitaran per celebrar els 20 anys de Mans Mercedàries, ja que aquest és el lloc d’origen de l’ONG.

Ho teniu tot a punt?

M: Sí, però encara ens falta una mica. Hem de tancar els equipatges del tot, ja que acabem de rebre les sabates de Merkalzados Zaragoza, empresa que col·labora amb nosaltres aportant tres parells de sabates noves per a cada nena de l’orfenat de Katembe.

T: Aquesta és la tasca més feixuga que ens queda per fer, però ens ajuntarem tots i en un parell d’hores ho tindrem tot enllestit. Si no ens hi caben, haurem de treure alguna cosa, perquè les sabates són prioritàries.

Imaginem que l’equipatge el teniu molt limitat.

T: Sí, però aquest any viatgem amb una agència que ens ha fet unes tarifes i condicions especials per a ONGs. Ens permeten portar 40 quilos per persona i ens van deixar reservar els bitllets al febrer i pagar-los fins al mes de maig.

Les agències es van adaptant a les noves formes de viatjar i també a les expedicions solidàries com la vostra que, enguany, aterrarà a Moçambic, un país castigat pel pas del cicló Idai el passat mes de març. Mans Mercedàries ha aconseguit recaptar 25.000 euros amb diverses activitats per ajudar en la reconstrucció.

M: Volem aprofitar per agrair a tothom que ens ha pogut ajudar. Estàvem molt espantats amb les notícies i imatges que ens arribaven de zones ja molt empobrides. Hi va haver milers i milers de morts. Per això, vam facilitar un número de compte i, de seguida, van començar a arribar-nos donatius de socis, padrins, empreses, botigues i de l’Ajuntament de Martorell, que no falla mai. També vam aconseguir fons a través de les activitats de les escoles mercedàries. Tot això ja s’ha enviat cap allà i la nostra feina serà ajudar en tot el que ens diguin.

Quines tasques hi desenvolupareu?

M: Estarem dues setmanes a Katembe amb les nenes òrfenes. Allà estarem pintant i decorant mentre elles fan classe, i també organitzarem sortides i activitats. Després pujarem cap a Beira, on va estar el centre del cicló Idai. No sabem què ens trobarem, però haurem d’ajudar molt. I anirem cap a la leproseria de N’Kondedzi, que és el lloc d’origen de l’ONG. Ens movem molt aquest any, serà tota una aventura.

Com recordeu aquell primer viatge a N’Kondedzi??

T: Ara farà 21 anys que hi vam anar per primera vegada. Allà va començar tot, vam descobrir la meravella i la duresa d’Àfrica. N’Kondedzi és una aldea allunyada i sense serveis, que et fa adonar-te de totes les mancances. Alhora, és un lloc molt especial perquè va ser el primer projecte que vam fer amb l’ONG: una escola que amb el cicló ha servit de refugi per a molta gent. Tenim moltes ganes d’anar-hi perquè hi tenim molts bons amics.

Quins altres projectes té l’entitat allà?

M: A N’Kondedzi, a banda de l’escola, vam fer un parc infantil, vam col·laborar en el projecte de la leproseria i en la construcció de cases de pedra per als malalts de lepra. També vam posar el nostre gra de sorra en la construcció del centre de salut. El que més ens angoixa és no veure un munt de gent que vam conèixer i que ja no hi trobarem perquè han mort.

Moçambic ONG Mans Mercedàries

A Beira hi teniu la Casa Provincial Mercedària?

M. Sí, la Casa Provincial a Beira organitza els projectes de Moçambic i Kènia. Amb el cicló Idai va volar la part de dalt de la casa i la part de baix es va inundar. El barri està tot fet malbé perquè l’aigua s’ho va emportar tot i, quan la riuada va baixar, van sortir milers i milers de morts dels cementiris. Per això ara hi ha l’epidèmia de còlera.

Parleu-nos de l’equip que us acompanyarà?

T: Jovent fantàstic com el Xavi Saez de Cortázar i la Laia Ferrer, exalumnes del Col·legi La Mercè de Martorell. La Claudia i la Blanca, exalumnes de les escoles de Sant Feliu i de Barcelona. La Lali, una veïna de Sant Cugat que ens va conèixer i s’ha involucrat molt amb l’ONG. De la junta, també ens acompanyaran la Montse Alemany i la Maria Esteban, que ja han vingut altres anys amb nosaltres.

M: Un equip genial. Ens ho passarem molt bé i treballarem molt. Són gent jove que estima el fet mercedari, perquè des de petits ho han viscut i s’han educat en la solidaritat.