Els cooperants de l’ONG martorellenca Mans Mercedàries van tornar el passat diumenge del 24è Camp de Treball que han desenvolupat, des del 6 de juliol, a Angola. Hi van visitar les obres d’inici de l’escola per a nenes i el projecte d’Alfabetització i Promoció de la Dona al barri de Bemfica (Luanda). A més, hi van col·laborar en les tasques d’ampliació del l’Orfenat Kudielela, al barri de Vila Matilde (Malanje).
Els membres de l’ONG Mans Mercedàries Montse Torras i Ton Toset expliquen que la principal missió dels voluntaris va ser pintar i adequar la nova ala escolar de l’Orfenat Kudielela, que ha estat possible gràcies a Mans Unides. En aquest centre, dirigit per la mercedària martorellenca Josefina Cortadella, també van fer tallers, reforç d’anglès i d’altres assignatures, i jocs amb els infants. Els caps de setmana van poder gaudir d’escapades a la natura amb els nens. Montse Torras i Ton Toset van estar acompanyats, aquest any, dels voluntaris Sílvia Companyó, Gal·la Ruiz, Laia Serra, Joao Neves i Montse Morales.
Els orígens de Kudielela
L’Orfenat Kudielela va néixer de la necessitat d’acollir els infants desplaçats de les seves famílies a causa de la guerra a finals de la dècada dels 90, quan aquesta va ser més dura. Les religioses mercedàries que feien la missió a la zona van veure la necessitat de crear una llar que acollís aquells nens. En els seus inicis, el centre alimentava i escolaritzava uns 300 infants, i cooperava amb Creu Roja Internacional per buscar les seves famílies.
En acabar la guerra l’any 2002, la xifra d’orfes va quedar reduïda a 27. És aleshores quan Josefina Cortadella i l’ONG Mans Mercedàries inicien la campanya d’apadrinaments dels Kudielela, amb l’anhel de trobar família i ajut per a la resta de nens. El 2003, l’entitat solidària va fer el primer Camp de Treball a la zona, el qual va permetre millorar les infraestructures, crear un parc infantil, i posar en marxa l’aula d’informàtica amb sis ordinadors i plaques solars.
Necessiten padrins
Kudielela, que en la llengua autòctona significa “esperança”, acull, actualment, 25 nens orfes que segueixen necessitant de la solidaritat dels padrins per tal de garantir-los la manutenció i la formació. Per aquest motiu, l’ONG fa una crida a seguir apadrinant-los, amb la quantitat que cadascú pugui aportar. Només cal posar-se en contacte amb l’entitat a través de la seva pàgina web. També es pot col·laborar amb donatius o a través de les múltiples activitats solidàries que Mans Mercedàries organitza durant l’any.
Xerrada i exposició del Camp de Treball
El 21 de setembre, la mercedària Josefina Cortadella participarà en una xerrada que faran a l’Auditori del Centre Cultural on explicaran la tasca realitzada durant el 24è Camp de Treball. Es projectarà un audiovisual i, durant 15 dies, es podrà visitar l’exposició amb fotografies de l’experiència solidària. Aquesta mateixa exposició es traslladarà a l’octubre a El Círcol on el dia 7, coincidint amb la Festa del Roser, la missionera martorellenca tornarà a fer una xerrada sobre la tasca que coordina a Angola.