Mans Mercedàries tornarà a Moçambic el 2019 vint anys després de fer-hi el primer camp de treball

1551
Moçambic ONG Mans Mercedàries
Moçambic ONG Mans Mercedàries

Moçambic és la destinació de l’ONG Mans Mercedàries per celebrar el camp de treball de l’estiu de l’any vinent. L’entitat ha perfilat la futura destinació un cop retornada de l’experiència del passat juliol i agost a Angola. La futura estada se centrarà en fer el seguiment de les nenes òrfenes de Katembe, però els expedicionaris també visitaran altres punts on fan acció social, com ara Inhamizua-Beira i la leproseria de N’Kondedzi.

Mans Mercedàries visitarà Moçambic per vuitè cop en vint anys. De fet, aquest país va estrenar, fa dues dècades, la sèrie de camps de treball d’estiu. Aquell estiu de l’any 1998, quan 4 voluntaris van contribuir a la creació d’un parc infantil a N’kondedzi i quatre mesos més tard es constituïen en una organització no governamental. Hi van tornar a ser els anys 2001, 2005, 2009, 2011, 2013 i 2015, i ara, coincidint amb els vint anys, han decidit tornar. El principal punt d’acció serà l’Orfenat Lar Tiberíades de Katembe, prop de la capital Maputo. Alhora, tenen previst fer una estada a l’orfenat ‘Lar Nossa Senhora da Paz’ d’Inhamizua-Beira, i a la leproseria de N’Kondedzi, on va començar tot.

Moçambic ONG Mans Mercedàries
Moçambic ONG Mans Mercedàries

Suport en una etapa de canvis als orfenats del país

Els responsables de l’ONG han decidit tornar a Moçambic després d’un seguit de canvis legislatius en l’àmbit social que s’han produït des del passat hivern en aquest país del sud-est africà. Montse Torras, responsable de l’ONG, explica que “hi ha hagut una reestructuració als orfenats a Moçambic arran d’un canvi impulsat pels Serveis Socials del govern, que ha decidit que tots els infants residents en orfenats que tinguin algun familiar -avi, tiet, etc- deixin la seva plaça a infants de carrer que no tenen a ningú”. La mesura, afegeix, “serveix per descongestionar l’acollida que fan les Monges de Calcuta, que es troba molt saturada”. Explica Torras que arran d’aquestes mesures, “a l’orfenat Lar Tiberíades, de 29 nenes ara en queden 15, i n’han arribat 7 de noves”.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Torras explica que la quinzena de nenes que han marxat de l’orfenat no quedaran gens desateses: “seguiran tenint l’escolarització pagada per les monges a través de les ajudes que proporcionem les ONG, i alhora les famílies rebran menjar”. En tot cas, la feina del proper camp de treball serà fer un seguiment de com s’adapten aquestes nenes al nou entorn, així com també de les noves que s’han incorporat a l’orfenat.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Ton Toset, responsable de l’ONG, explica que “a més de Katembe, també tenim previst anar a Inhamizua-Beira i a N’Kondedzi, on va començar tot ara fa vint anys”. En aquest punt del nord del país, les mercedàries hi van crear una aldea per atendre persones afectades de la lepra, i des de Mans Mercedàries s’ha treballat en la creació d’un parc infantil i una escola.

Ton Toset, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Tardor de presentacions

Retornats d’Angola, els integrants de l’ONG preparen l’informe de la feina feta al darrer camp de treball. Torras comenta que “començarem el curs explicant a tothom què s’ha fet i com va el camp de treball amb una xerrada el 21 de setembre a les 20.00h a l’auditori Joan Cererols del Centre Cultural, en la que ens acompanyarà la missionera Josefina Cortadella. I el 7 d’octubre, pel Roser, coincidint amb la Fira d’Artesania, organitzarem una parada de venda de cava solidari i de plaques de cava i una exposició a El Círcol”. En paral·lel, l’entitat solidària començarà a fer reunions mensuals amb els voluntaris per preparar el proper camp de treball, i té previst fer un concert solidari durant el curs per recaptar fons.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Totes aquestes accions aporten, per als voluntaris de l’ONG, una gran satisfacció personal, de veure com les aportacions dels padrins, socis, voluntaris de l’ONG i les que fan botigues, empreses i institucions serveixen per millorar les condicions de vida en diferents punts de països que no es troben tan desenvolupats com el nostre. Ton Toset.

Ton Toset, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

D’aquesta manera, l’ONG treballarà en dos eixos: l’aspecte econòmic s’aplicarà al projecte de construcció del Centre Educatiu per a nenes i d’alfabetització i promoció de la Dona Irmá Palacios al barri de Bemfica de Luanda (Angola), ja que es tracta d’un projecte de 2 anys de durada. En paral·lel, l’aspecte logístic s’aplicarà a Moçambic l’any vinent per fer el seguiment dels infants orfes.