Maria Barbal commemora el 30è aniversari de ‘Pedra de tartera’ a la Biblioteca

379

L’escriptora Maria Barbal ha presentat, aquesta tarda a la Biblioteca Martorell, el seu llibre Pedra de tartera, amb motiu del 30è aniversari d’aquesta novel·la. L’acte ha comptat amb la col·laboració del Servei Local de Català i ha estat patrocinat per la Institució de les Lletres Catalanes.

Pedra de tartera s’ha traduït a quinze llengües i explica en primera persona la vida d’una dona, la Conxa, que ja gran i lluny dels paratges que la van veure néixer i on ha passat la major part de la seva vida, refà la seva trajectòria vital en una mena de memòries que recullen, en tres parts, tres estadis vitals de la protagonista.

Ambientada al Pallars en el període històric que va des de començaments de segle fins als anys seixanta, “la vida de Conxa es veu fortament marcada pels esdeveniments històrics (l’adveniment de la República, la Guerra civil, els primers anys del franquisme) i per les característiques pròpies del seu entorn (la pobresa de la família, el fet de sentir-se forastera a casa dels oncles, la dependència envers els oncles, després del marit i després dels fills)”, ha explicat l’autora.

Al llarg d’aquests 30 anys, Pedra de tartera ha estat una obra cabdal que “ha aconseguit fidelitzar un públic lector, el qual s’ha anat renovant a cada generació”, ha dit. Aquest èxit de lectors ha anat més enllà de les nostres fronteres i, a través de les més de 15 traduccions de què ja disposa, ha aconseguit escampar-se en països diferents, on la novel·la continua emocionant. També ha estat adaptada en dues ocasions per al teatre i representada tant a Catalunya com a Alemanya. Barbal ha explicat que “la història ha enganxat perquè, més que la Guerra civil, la novel·la retrata com viu la dona un conflicte bèl·lic des de l’àmbit familiar”.

Maria Barbal va néixer a Tremp a finals de l’any 1949. Durant molts anys ha treballat a l’ensenyament secundari. La seva obra publicada s’agrupa en quatre apartats: novel·la, gènere en el qual se sent més còmoda i pel qual ha rebut molt de reconeixement; contes per a lectors adults; col·laboracions a la premsa i contes infantils.