L’escriptor i periodista Martí Gironell apropa la reconstrucció del pont de Besalú a Martorell

869

L’escriptor i periodista Martí Gironell presentarà la seva recent novel·la Paraula de jueu (Columna) en un acte online el proper dimarts 24 de novembre (18.30h) que podrà seguir-se a través del Canal de Youtube de l’Ajuntament de Martorell. El gironí arriba amb la continuació d’El pont dels jueus i presenta la segona part de la novel·la que va arribar a vendre més de 100.000 exemplars des del 2007, l’any de la seva estrena.

Amb Paraula de jueu, la trama de la novel·la es queda a Besalú, on les autoritats demanen a Pere Baró que reconstrueixi el pont que s’havia aixecat 300 anys enrere i que ha quedat a terra a causa d’una riuada molt forta. I ho farà unint forces entre jueus i cristians, una sinergia que, en l’època medieval, va ser convulsa.

Gironell ha estat entrevistat a Ràdio Martorell i parla de Paraula de jueu, com la “novel·la de la reconstrucció”. Animar-se a escriure la segona part, ha admès, arriba després de “passar pels clubs de lectura i adonar-me que potser havia deixat la porta oberta a una segona part”.

Martí Gironell, escriptor

Sobre el seu argument, el pont manté la força que ja va prendre en la primera novel·la, i ara amb un entit també simbòlic. “Ens fan falta mantenir ponts de diàleg i de comprensió per relacionar-los amb l’altre, el que és diferent a nosaltres; això ja passava als segles XIV i vull portar els lectors a aquella Catalunya  del segle XIV”, ha reconegut.

Martí Gironell, escriptor

Fins i tot, fa un paral·lelisme amb les fake news d’avui en dia, pel que fa als rumors que s’escampaven sobre la comunitat jueva: “la gent del carrer no veia cap amenaça en els jueus, no veia cap indici per haver de patir que els jueus jugussin males passades. És a partir d’una rumorologia interessada, des de les elits eclesiàstiques i properes al rei, que estenen el rumor que aquesta comunitat té unes maneres d’encarar el món, unes lleis religioses que no són les que han de ser”.

Martí Gironell, escriptor

Paraula de jueu va sortir a la venda el mes d’agost i continua El pont dels jueus, que s’ha convertit en la novel·la històrica més venuda en català. Per altra banda, el passat mes de gener Gironell va guanyar el 38è Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes amb la novel·la La força d’un destí.