Martí Gironell, autoritats i llibreters bufen les espelmes dels 40 anys de la Fira del Llibre

798
Inauguració 40a Fira del Llibre de Sant Jordi
Inauguració 40a Fira del Llibre de Sant Jordi

La carpa de la 40a Fira del Llibre de Sant Jordi de Martorell ja és oberta a la plaça de les Cultures des d’aquesta tarda i fins el proper 23 d’abril. El novel·lista i periodista Martí Gironell l’ha inaugurada acompanyat de l’alcalde Xavier Fonollosa; del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Sergi Corral; de la resta d’autoritats; llibreters i dels primers martorellencs que l’han visitada. Poc després, ha presentat a la Biblioteca el seu darrer llibre, La força d’un destí, darrer premi Ramon Llull.

Bufar les espelmes del pastís commemoratiu ha culminat els 40 anys d’esforç ininterromput del Gremi de Llibreters de Martorell. Martí Gironell, convidat a la cita, ha recordat que “és un fet quasi extraordinari tenir un espai com aquest i que hagi fet quaranta anys. Us felicito. Martorell mereix ser coneguda arreu per activitats com aquestes”.

L’alcalde, Xavier Fonollosa, ha agraït la visita de Gironell i s’ha referit a l’aniversari: “hi ha dues coses molt important: que la majoria dels llibreters ja hi éreu en la primera edició i heu fet un gran esforç. I per altra banda, tot això ho heu fet junts. Us demano que seguiu així”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Corral ha afegit que “aquesta Fira és envejable i no n’hi ha cap com aquesta als voltants. Quaranta anys són molts anys, i hem d’agrair-vos l’esforç”.

Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Pel president del Gremi de Llibreters, Cisco Querol, “la Fira és com una caixa de sorpreses que ha durat 40 anys, gràcies a la passió que sentim pels llibres i al fet que Martorell sempre ens ha donat suport. Mai ens ha faltat públic, i l’Ajuntament sempre ha fet l’impossible per ajudar-nos”.

Cisco Querol, president del Gremi de Llibreters

10.000 títols per triar i remenar

La 40a Fira del Llibre de Sant Jordi ha retornat al centre de la plaça de les Cultures dins d’una carpa rectangular de 250 metres quadrats que serà oberta tots els dies fins Sant Jordi de 10.00 a 21.00h, de manera ininterrompuda. Al seu interior, el Gremi de Llibreters de Martorell hi ha aplegat uns 10.000 títols diferents i prop de 23.000 volums en total.

Els llibreters preveuen que els llibres més venuts en català siguin La força d’un destí de Martí Gironell; Tal com érem de Sílvia Tarragona; Bon dia, són les vuit! d’Antoni Bassas; La novel·la de Sant Jordi de Màrius Serra i SOS Cristians de Pilar Rahola. En castellà, les previsions apunten cap a Las catedrales del cielo de Michel Moutot; La bruja de Camila Lackberg; Carmen la rebelde de Pilar Eire; Los perros duros no bailan d’Arturo Pérez Reverte i Berta Isla, de Javier Marías. Des del Gremi s’ha tornat a desplegar una àmplia oferta en manuals d’autoajuda i llibres de cuina, ja que acostumen a ser molt sol·licitats.

Gironell presenta ‘La força d’un destí’, Premi Ramon Llull

Martí Gironell ja va ser a la Biblioteca ara fa un any en plena Fira del llibre de Sant Jordi recordant amb els lectors els 10 anys de l’edició d’El pont dels jueus. Ara hi ha tornat per presentar La força d’un destí (Columna Edicions), guanyadora del 38è premi de les lletres catalanes Ramon Llull. És la història de Ceferino Carrión, qui abandona l’Espanya franquista per provar sort al Hollywood daurat dels anys 50, on triomfa i fa realitat els seus somnis, i es converteix en Jean Leon. Una història de superació, una vida de pel·lícula en què el destí està marcat per l’obstinació i per la sortida d’una Espanya fosca.

Gironell (Besalú, 1971) és una cara molt coneguda per al públic en haver treballat quinze anys a diversos programes informatius a TV3. També s’ha dedicat a la ràdio -Ràdio Olot, RAC 105 i Catalunya Ràdio- i actualment col·labora a El Punt Avui, El Mundo, El Món i Sàpiens. Combina la seva professió amb l’escriptura, una faceta que coneixem més a fons en la següent entrevista: