Martorell acollirà la reunió anual de ginecòlegs i llevadores dels hospitals comarcals de Catalunya

1327

El Servei de Ginecologia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell organitza aquest any la Reunió anual de ginecòlegs i llevadores dels hospitals comarcals de Catalunya, que enguany arriba a la seva 36a edició, en el cas de la reunió de ginecòlegs i a la 13a reunió de llevadores. La trobada tindrà lloc divendres, 22 de març, al Centre Cultural, on l’alcalde Xavier Fonollosa inaugurarà l’acte acompanyat del director gerent de l’Hospital, el Dr. Manuel Álvarez del Castillo.

L’objectiu de la jornada és reunir anualment a tots els professionals d’obstetrícia i ginecologia dels diferents hospitals comarcals de la geografia catalana i suposa una oportunitat per intercanviar opinions i experiències, i consolidar l’alt nivell de qualitat assistencial existent als hospitals comarcals de Catalunya.

Ambdues reunions seran independents, tot i que es realitzaran simultàniament. A la reunió de ginecòlegs es tractarà l’estat actual de l’assistència al part podàlic en els hospitals comarcals i també els processos quirúrgics de curta estada. “Els ginecòlegs/obstetres dels hospitals comarcals de Catalunya compartim unes problemàtiques similars i és de gran utilitat poder compartir les nostres experiències assistencials en un marc de proximitat”, ha afegit el Dr. Ramon Ros, president del Comitè Científic de la 36a Reunió de Ginecòlegs i Obstetres.

En el cas de les llevadores, es tractaran tots els aspectes relacionats amb el procés gestacional. “Des que es produeix l’inici de la gestació, on li donarem molta importància a la salut mental perinatal, la salut sexual i la violència de gènere, fins que es produeix el part, on hi estan implicades les llevadores, sense oblidar-se les cures que les infermeres i fisioterapeutes realitzen amb la mare i el nadó”, ha explicat Begoña Gil, membre del Comitè Organitzador de la 13a Reunió de Llevadores i Infermeres obstètriques.

A la tarda, s’organitzarà una taula rodona conjunta entre llevadores i metges per tractar dels temes organitzatius i de responsabilitat en els equips hospitalaris d’atenció obstètrica. “Aquest és un procés amb una intervenció multidisciplinar, on hi participen diferents professionals amb una única fita: vetllar per la mare i el nadó”, han explicat els organitzadors.

A les dues reunions també hi haurà un apartat de participació dels assistents, on podran participar presentant comunicacions en format pòster per optar al premi a la Millor Comunicació Oral.

Resultats del primer any de la posada en marxa de la Casa de parts

Durant la celebració de la Reunió de Llevadores es donaran a conèixer els resultats del primer any de funcionament de la Casa de parts, un innovador projecte, pioner i únic a Catalunya, creat a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. L’objectiu d’aquest projecte és atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família.

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va desenvolupar el projecte de la Casa de parts de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en una casa de parts. El model, que inclou cases de part gestionades per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com la Casa de parts de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya.