Martorell acull la presentació del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT)

484

Els alcaldes de la zona nord del Baix Llobregat s’han reunit, aquest matí, a Martorell en l’acte de presentació del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), a càrrec del Consell Comarcal del Baix Llobregat, per acollir-se al nou finançament europeu: Reseach and Innovation Strategies for Smart Specialisation, conegut com a RIS3. És el nou model que substitueix els fons FEDER.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat ha presentat, en tres sessions a Martorell, Cornellà i Sant Feliu de Llobregat, els projectes que inclouran per a la convocatòria del RIS3 dividits en sis sectors: l’automoció, la salut mental, l’aeroagroambiental, l’emprenedoria, el tercer sector i el talent.

El president de l’ens comarcal, Josep Perpinyà, assegura que “es tracta d’un seguit de projectes d’especialització i competitivitat de tot el Baix Llobregat. Pretén impulsar l’economia en aspectes determinats com ara l’automoció, la salut mental, l’emprenedoria, el talent i el coneixement i que aniran directament lligats a millorar la qualitat de vida de les persones i dels sectors econòmics”.

El nou model de finançament europeu

El projecte s’inicià el juliol de 2014, amb les fases d’anàlisi estratègic del territori, la configuració dels grups de treball dels àmbits d’especialització analitzats i les primeres idees de programes a desenvolupar. La publicació de la guia del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), l’agost de 2015, va permetre als grups de treball començar a definir els projectes.

Perpinyà apunta que “històricament els fons FEDER arribaven directament als ajuntaments i, ara, això s’ha acabat i obliga als ajuntaments a ser més generosos perquè segurament no ho veurà traduït en una obra al carrer. Però, per al contrari, s’invertirà en aspectes més intangibles però realment són molt importants per desenvolupar en l’economia i en el coneixement de les persones”.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat preveu presentar-se en la primera convocatòria del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya.

Martorell, capital de l’automoció

Un dels eixos més destacats del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) és el sector de l’automoció que, al Baix Llobregat, té una factuació de 9.530 milions d’euros segons dades de 2013.

En aquest sentit, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, diu que “aquest projecte preveu la construcció d’un intercanviador a la planta de Seat per afavorir la mobilitat i que, a més, generarà més activitat econòmica i ocupació a Martorell i a la comarca”.

Del nou model de finançament europeu l’alcalde explica que “abans es finançaven obres menors i concretes de caire municipal a través del fons FEDER però la crisi ha provocat que Europa es replantegi els seus recursos econòmics. Ens pren la possibilitat de fer inversions des d’un punt de vista local però aquest projecte té més força des d’un punts de vista comarcal”. En l’acte hi ha assistit el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués.

El nou finançament europeu incentivarà la implantació de la RIS3 als diferents estats membres fins el 2020.