Martorell construirà una nova residència amb capacitat per a 48 persones amb discapacitat intel·lectual

2328
Signatura conveni Residència Arc de Sant Martí
Signatura conveni Residència Arc de Sant Martí

L’alcalde Martorell, Xavier Fonollosa, i la presidenta de la Fundació Arc de Sant Martí, Juani González, han signat avui el conveni per a la construcció d’una nova residència amb capacitat per a 48 persones amb discapacitat intel·lectual amb diferents intensitats de suport. Es tracta d’un complex de 20 habitatges i serveis de 2.000 metres quadrats, que estarà distribuït en tres plantes i s’ubicarà en els terrenys annexes al Centre d’Atenció Diürna, amb qui treballarà de forma coordinada. Està previst que les obres s’iniciïn durant el mes de març i estiguin enllestides a finals d’any.

Fonollosa ha afirmat que a Martorell “tenim una llarga trajectòria de feina en favor de les persones amb discapacitat” i que “tots ens hem de sentir orgullosos de viure en un poble que cuida de la seva gent”. L’alcalde de Martorell ha explicat que el complex disposa de 20 habitatges per tal que les persones puguin viure-hi amb independència: “Serà casa seva, podran viure sols o en família, com ells vulguin; i inclourà places de respir per a estades temporals”. L’objectiu és que “puguem tancar el cicle vital d’aquestes persones i que totes les seves contingències estiguin cobertes”, ha afegit.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

En total, la residència disposarà de 48 places, repartides en 3 plantes. L’alcalde ha detallat la distribució dels habitatges i els criteris que se seguiran.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Un projecte de referència al Baix Llobregat Nord

Un altre objectiu és augmentar els recursos residencials per a donar resposta a la demanda existent, especialment en persones amb necessitat de suport extens i generalitzat. Actualment, moltes famílies han de buscar un ingrés lluny del seu entorn de residència per la manca de places. A més, s’han detectat noves necessitats com l’acolliment d’usuaris per a respirs familiars o estades temporals. És per això que el projecte preveu la creació de 8 places de respir i 40 places residencials concertades.

La nova residència estarà operativa a principis de l’any vinent en un projecte de 3 MEUR dels quals l’Ajuntament de Martorell aporta un 50%. “Avui és un dia important per tot Martorell”, ha continuat l’alcalde, per qui “un ajuntament que cregui en la seva societat ha de cuidar de les persones que més ho necessiten i això és el que avui fem amb un projecte que perdurarà i que volem que sigui referència a tot el Baix Llobregat Nord”.

Una vida de més qualitat i amb més autonomia

Per la seva banda, Rosa Cadenas, directora de la Fundació Arc de Sant Martí i presidenta de Dincat, ha assegurat que la nova residència “donarà a les persones amb discapacitats una vida de més qualitat perquè creem uns espais que permeten una vida més autònoma”. En aquest sentit, ha exposat que “volem fugir del concepte d’institució tradicional i de models antics de residència” i ha posat com a exemple d’aquest fet que “totes les habitacions són individuals excepte els qui vulguin viure en parella”.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí

Cadenas ha afegit que hores d’ara ja hi ha “un degoteig constant de famílies que està demanant informació i s’està apuntant a llistes d’espera, dels quals un percentatge molt elevat és de gent de Martorell”. A més, “serà un projecte tot nou i hi haurà molta gent que podrà optar a treballar-hi”.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí

Finalment, Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut, ha destacat que “Martorell és una ciutat molt implicada en polítiques socials” i ha afegit que amb aquesta nova residència “donem resposta a una necessitat evident: donar suport i més independència als nois i noies i desangoixar moltes famílies”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut

Actualment, Martorell disposa del Centre Especial de Treball Can Cases i d’un Centre d’Atenció Diürna de Can Serra, tots dos de titularitat municipal i, des de 2007, el Centre d’Atenció Diürna amb el projecte de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Arc de Sant Martí. Amb aquest nou equipament, es completen i milloren els serveis gràcies a la construcció d’un recurs residencial que donarà resposta a les necessitats de la població amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Amb l’aprovació i signatura del conveni, està previst que la nova residència entri en funcionament l’any 2019.