Martorell demanarà a l’UNICEF el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància

716
Consell d'Infants. El Progrés

Martorell vol ser Ciutat Amiga de la Infància (CAI) i sol·licitarà a l’UNICEF Comitè Espanyol que iniciï els tràmits pertinents. Aquest reconeixement incrementaria les polítiques de protecció, els drets i la capacitat de presa de decisions de la infància i l’adolescència. El primer pas va ser l’aprovació d’una moció en el Ple Municipal del passat dilluns, proposada per l’equip de govern i consensuada per totes les forces polítiques.

La nostra població aspira a ser la tretzena a Catalunya que obté el reconeixement CAI, que ja tenen ciutats com ara Barcelona, Lleida, Girona, Cornellà o Sant Cugat del Vallès. El programa va néixer l’any 2001 de la mà d’UNICEF i posa en valor el paper dels infants i adolescents. Ho fa dissenyant polítiques públiques municipals que garanteixin el seu desenvolupament, drets, benestar i participació en la presa de decisions.

Núria Canal, regidora de l’Àrea de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell, cosidera que “invertir en la infància significa assegurar els seus drets en el present i garantir el futur de la societat. Com a poble, hi seguirem treballant”. Aquest reconeixement “permetrà un suport i col·laboració per al desenvolupament, millora contínua i innovació de les polítiques d’infància i adolescència al municipi”.

Núria Canal, regidora de l'Area de Serveis d'Atenció a les Persones

La regidora explica que ser ciutat CAI seria beneficiós perquè “ens permetria més col·laboració amb altres governs, institucions i organitzacions socials”. També perquè faria possible “centrar el focus en els infants més vulnerables i amb un major risc de quedar enrere; incloure Martorell a l’Agenda 2030, que ens connectaria a nivell internacional i fomentar més la participació, donant veu als infants per a que les seves propostes es tinguin més en compte en les decisions dels governs locals”. Per això, “disposem del Consell d’Infants i els Pressupostos Participatius. Hi creiem i els potenciarem més”.

Núria Canal, regidora de l'Area de Serveis d'Atenció a les Persones

L’objectiu de convertir-se en Ciutat Amiga de la Infància sorgeix el novembre de 2009, durant la visita que va fer el Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament a la ciutat francesa de Chevilly Larue, agermanada amb Martorell des del 1992. Va ser a través d’una invitació a la commemoració del 40è aniversari de la declaració dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides, en el que es va oferir una ponència sobre la Xarxa d’Infància Local. En aquesta exposició es va proposar per primer cop sol·licitar el reconeixement per a Martorell. La localitat amfitriona ja el tenia aleshores.